23 Μαΐου 2014

Αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από B- σε B από τη Fitch

Την αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου από B- σε B, με σταθερές προοπτικές (stable outlook) αλλά και της «οροφής χώρας» (country ceiling) από Β+ σε ΒΒ, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Ο οίκος επικαλείται την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, κάτι που αποτελούσε στόχο-κλειδί του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και που συνιστά «υπεραπόδοση».

Στην ανακοίνωσή της η Fitch επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015.

Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.

Ο Fitch σημειώνει ότι με την πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας να έχει περάσει, το αξιόχρεό της γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε καθυστερήσεις στις πολιτικές και πολιτικές κρίσεις. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν στο μέλλον αρνητικά το αξιόχρεο, αναφέρει μία εγχώρια πολιτική κρίση και /ή επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές που θα εγείρει αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα και βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή της. Ο οίκος προειδοποιεί, πάντως, ότι ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός.

«Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο οίκος.

Αναφέρει επίσης στους παράγοντες που θα επηρέαζαν αρνητικά το αξιόχρεο ενδεχόμενη αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει σε χρηματοδοτικά κενά και υψηλότερους κινδύνους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συνέχιση των μειώσεων των τιμών μεσοπρόθεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροοικονομικές προοπτικές, σημειώνει η Fitch, η οποία προβλέπει πάντως επιστροφή σε θετικό πληθωρισμό το 2015.

Πηγές: 
naftemporiki.gr, kathimerini.gr, ΑΜΠΕ


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου