31 Μαΐου 2014

Ο «άγιος» της Σόφιας

από την "Καθημερινή"
της Εύας Τομαρά

Μία φιγούρα βγαλμένη από την Βίβλο κατοικεί στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η ιστορία του μυστηριώδους ηλικιωμένου, ο οποίος στα 96 του χρόνια υποστηρίζει πως υποφέρει και ξεπληρώνει την μεγαλύτερη αμαρτία που έχει κάνει στη ζωή του ζητώντας κάθε μέρα συγχώρεση από τον Θεό, εντυπωσιάζει και εξάπτει την περιέργεια του κοινού. Πώς ένας γλυκός ηλικιωμένος ζητιάνος μπορεί να έχει κάνει τη μεγαλύτερη δωρεά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας μετά τον Τσάρο;

Τον Ντόμπρι Ντόμπρεβ ή αλλιώς τον «Παππού» Ντόμπρι μπορεί να τον συναντήσεις μπροστά από την μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια, τον καθεδρικό ναό του «Αλεξάνδρου Νευσκι» στη Σόφια της Βουλγαρίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τον βλέπουν πιστεύουν πως είναι ένας απλός ζητιάνος. Ο γλυκός, ρακένδυτος ηλικιωμένος περπατά κάθε μέρα από το χωριό Μπέλοβο στη Σόφια, διασχίζοντας χιλιόμετρα, χειμώνα-καλοκαίρι.

Καθεδρικός ναός του Αλεξάνδρου Νεύσκι (Alexander Nevsky) στη Σόφια

Ούτε το απόλυτο ψύχος δεν μπορεί να τον σταματήσει από το να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Κάθε μέρα. Ο «Παππούς Ντόμπρι» αναγνωρίζεται στην χώρα ως άγιος, καθώς έχει καταφέρει να δωρίσει 36.000 λέβα στο μοναστήρι «Ελενίτσα», 7.000 λέβα στην εκκλησία «Επτά Αγιοι», 11.000 λέβα στη εκκλησία «Αγιος Κύριλλος και Αγιος Μεθόδιος» και 37.400 λέβα στον ναό «Αλέξανδρος Νεύσκι», ενώ ο ίδιος λαμβάνει μόλις 200 λέβα, δηλαδή περίπου 100 ευρώ την ημέρα.

Ωστόσο, αυτό μοιάζει να μην αποτελεί εμπόδιο, καθώς ο «άγιος» της Σόφιας συνεχίζει να πραγματοποιεί δωρεές. Μαζεύει χρήματα από τον κόσμο στο δρόμο και τα δίνει στο Θεό. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως «μετά από μερικά χρόνια, όλοι θα καταλάβουν την σημασία αυτής της πράξης». Ο γραφικός γέρος στέκεται μπροστά από την Καθολική Εκκλησία και με τα μπλε παιδικά του μάτια εύχεται στους περαστικούς να έχουν υγεία και τους παρακινεί να δοξάζουν το Θεό.


«Τα νιάτα και τα χρήματα φεύγουν, οι φιλίες δεν είναι σίγουρες, η ομορφιά κρατάει για λίγα χρόνια, η έπαρση στη ζωή είναι μικρή, αλλά μας αποκαλύπτει που κρύβεται η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ο ίδιος ο Θεός», καταλήγει ο Ντόμπρι. Πολλοί συγκινούνται από την αγιότητα του «Παππού» Ντόμπρι, του φιλούν το χέρι ως ένδειξη σεβασμού και του δείχνουν την αγάπη τους. Ο «άγιος» της Σόφιας ευαισθητοποιεί και συγκινεί μεταδίδοντας την αγάπη και κάνοντας τους ανθρώπους να ξεχνούν την ατημέλητη όψη του.

Πηγή: kathimerini.gr 30.05.2014
http://www.kathimerini.gr/769681/gallery/multimedia/video/o-agios-ths-sofias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου