31 Μαΐου 2014

Κωνσταντινούπολη: Εικόνες βίας στην πλατεία Ταξίμ

 (upd) Εικόνες βίας και τρόμου εκτυλίσσονται το Σάββατο το βράδυ κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσει πορεία εκατοντάδων διαδηλωτών, που προσπαθεί να προσεγγίσει το σημείο, προς τιμήν της πρώτης επετείου από τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, περίπου 25.000 αστυνομικοί, 50 οχήματα με "κανόνια" νερού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αποτρέψουν οιαδήποτε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, η οποία το καλοκαίρι του 2013 έγινε επίκεντρο αλλά και σύμβολο των διαδηλώσεων.


Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους οδικούς άξονες που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, μετατρέποντας σε "φρούριο" το κέντρο της Πόλης. Αποκλεισμένο παραμένει και το πάρκο Γκεζί. 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα συλληφθούν οι διαδηλωτές που θα θελήσουν να τιμήσουν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013.

"Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (...) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του", δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν.

Χθες το βράδυ εξάλλου ο Ερντογάν είχε και πάλι επικρίνει το κίνημα διαμαρτυρίας, κατηγορώντας τους διαδηλωτές πως θέλουν να προκαλέσουν "νέους θανάτους και νέο πόνο" στην Τουρκία!


Υπενθυμίζεται πως οι περσινές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου του 2013 από λίγους οικολόγους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.

Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, οι Τούρκοι (πάνω από 3,5 εκατ., σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση) είχαν βγει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας για να απαιτήσουν περισσότερη δημοκρατία. Οι δυνάμεις της τάξης είχαν καταστείλει σκληρά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί. Η επέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς, περισσότερους από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

Πηγή: πληροφορίες από την kathimerini.gr 31.05.2014
Φωτογραφίες: από το www.hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου