26 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Νίκη Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο

Στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δίνουν την πρωτιά στον ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο. Δήμαρχος Κιέβου εξελέγη ο πρωταθλητής πυγμαχίας Βίταλι Κλίτσκο.


Με καταμετρημένο το 40% των ψήφων ο ολιγάρχης Πέτρο Ποροσένκο είναι ο νικητής των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και μάλιστα με ποσοστό που αγγίζει το 54%. Η κύρια αντίπαλός του, η πρώην πρωθυπουργός Γούλια Τιμοσένκο ξεπερνά μόλις το 13%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll o Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι προτεραιότητα του είναι ο τερματισμός της ένοπλης αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, το ταχύτερο δυνατό. Ο ουκρανός μεγιστάνας πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ μιας ευρωπαϊκής πορείας και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

Ο Πέτρο Ποροσένκο αποκαλείται από τους Ουκρανούς «τσάρος της σοκολάτας» λόγω της σοκολατοποιίας που του ανήκει. Ο 48χρονος δισεκατομμυριούχος είχε στηρίξει οικονομικά την λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004. Ο τηλεοπτικός του σταθμός, «5ο Κανάλι», καλύπτει λεπτομερώς ήδη από τότε κάθε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου. Πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Πέτρο Ποροσένκο, ίσως ακριβώς επειδή είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, γνωρίζει πως να διαχειρίζεται χρήματα.

Κατά των φιλορώσων, υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία

Ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος πρόεδρος και υποστηρικτής της προσέγγισης Ουκρανίας - ΕΕ έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τους τελευταίους μήνες στο κέντρο του Κιέβου, ενίσχυσε την δημοτικότητά του, όταν ο ουκρανός μεγιστάνας «μπήκε στη μέση» σε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Μεϊντάν.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Πέτρο Ποροσένκο έγινε δεκτός και από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση είχε θετικό αντίκτυπο σε πολλούς Ουκρανούς που εκτιμούν ιδιαίτερα την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ουκρανός ολιγάρχης τηρεί αδιάλλακτη στάση έναντι των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις του έναντι της Ρωσίας τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Μόσχα. Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά για την σοκολατοποιία του μεγιστάνα Πέτρο Ποροσένκο. Σύφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes η περιουσία του «τσάρου της σοκολάτας» υπολογίζεται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

afp, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου