31 Μαΐου 2014

Συντριπτική νίκη του στρατάρχη Σίσι στην Αίγυπτο. Προβληματίζει η μεγάλη αποχή

Συντριπτική ήταν η νίκη του πρώην στρατιωτικού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ημέρες, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες. Όμως η υψηλή αποχή εγείρει ερωτήματα για τη σταθερότητα της χώρας. Ο Σίσι κέρδισε το 93,3% των ψήφων, έναντι 3% του Χαμντίν Σαμπαχί, του μοναδικού του αριστερού αντίπαλου.

Ο Σίσι είχε καλέσει τον αιγυπτιακό λαό να προσέλθει στις κάλπες ενεργά. Από τα 54 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Αιγύπτου, ψήφισε μόλις το 46%, με την αποχή να είναι υψηλότερη από αυτή των εκλογών του 2012, που είχαν εξασφαλίσει την προεδρία στον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι. Πολλοί Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι αιτίες της αποχής ήταν η πολιτική απάθεια των πολιτών, η αντίθεσή τους προς την ανάληψη του αξιώματος από ακόμη έναν στρατιωτικό και η δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Οπως σχολίασαν παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η εκλογική διαδικασία ήταν ικανοποιητική, αν και υπογράμμισαν αρνητικά την απουσία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων. «Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν με σεβασμό προς τους νόμους, έγιναν ήρεμα με περιορισμένο αριθμό παραβάσεων», δήλωσε ο Μάριο Ντέιβιντ, επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. «Η μη συμμετοχή κάποιων παραγόντων της αντιπολίτευσης έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή όλων στην ψηφοφορία», πρόσθεσε ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση. «Οι ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης και της έκφρασης παραμένουν θέματα που προκαλούν ανησυχία και περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτών των εκλογών», επισήμανε.

Η υψηλή αποχή μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να πραγματοποιήσει ο Σίσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η πάταξη της διαφθοράς και της ανεργίας.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι μια ισχυρή φιγούρα που μπορεί να δώσει τέλος στην αστάθεια που πλήττει την Αίγυπτο. «Η επιχειρηματική κοινότητα είναι ευτυχής για τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Σεουεντί, πρόεδρος της ομοσπονδίας αιγυπτιακών βιομηχανιών. «Χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και έναν άνδρα με θάρρος να λάβει αποφάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επικριτές του, ωστόσο, βλέπουν στο πρόσωπό του ακόμη έναν αυταρχικό ηγέτη, που θα επιδιώξει να διασφαλίσει τα στρατιωτικά συμφέροντα ενάντια στη δημοκρατία. Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου χαίρει της υποστήριξης πολλών επιχειρηματιών που είχαν συνδεθεί με το καθεστώς Μουμπάρακ.

Θετική στάση απέναντι στον Σίσι διατηρούν και τα κράτη του Κόλπου και κυρίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αντιμετωπίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως απειλή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη το Σίσι για την εκλογική του νίκη και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία». Επίσης και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχάρη θερμά τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για την πειστική του νίκη», όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Πηγή: kathimerini.gr 30.05.2014
Συντριπτική νίκη του στρατάρχη Σίσι στην Αίγυπτο
Αίγυπτος: Συγχαρητήρια Ολάντ και Πούτιν στον Σίσι για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου