22 Μαΐου 2014

Εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015 "βλέπει" η Goldman Sachs αν νικήσει με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

Oι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από μια εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό πάνω από 30% και διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει κάτω από το 6% των ψήφων.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", οι αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνουν τις πιέσεις που δέχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης (στην Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία), τις οποίες αποδίδουν κατά ένα μέρος στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο των ευρωεκλογών της Κυριακής, το οποίο συνδέεται με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι ευρωεκλογές επαναφέρουν στο επίκεντρο το πολιτικό ρίσκο, τονίζει η Goldman Sachs, καθώς, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από δύο εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία όπως τονίζει δεν είναι πολύ πιθανά:

1. Το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει κάτω από το 6% των ψήφων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε άμεσα ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα και θα οδηγούσε σε παραιτήσεις βουλευτών και μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

2. Μια εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό πάνω από 30% και διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έδινε έρεισμα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι ο ελληνικός λαός θέλει άμεσα αλλαγή κυβέρνησης και θα αύξανε τις πιθανότητές του να κερδίσει αυτοδυναμία στις εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2015, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγούσαν σε βουλευτικές εκλογές.

Η Goldman Sachs διευκρινίζει πως δεν θεωρεί ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ριζικά το μακροοικονομικό τοπίο στην Ελλάδα. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο του ελληνικού προγράμματος, με την ύφεση να μειώνεται, την κυβέρνηση να εκδίδει ομόλογο και να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει εκτεταμένες συγκρούσεις με την ευρωζώνη και να αναζητήσει λύσεις εντός του σημερινού πλαισίου, εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Ωστόσο, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκφράζει μια συγκρουσιακή σχέση με τους θεσμούς της ευρωζώνης και τις διεθνείς συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση προς μια πιο πραγματιστική πολιτική θα είναι πιο δύσκολη αν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στην έκθεση.

Ως εκ τούτου, οι εκλογές σε αυτό το χρονικό σημείο θα οδηγήσουν τις αγορές να αποτιμήσουν και πάλι το ρίσκο στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξάνονταν και οι μετοχές θα υποχωρούσαν, γράφει η Goldman Sachs.

Εκτιμά όμως πως οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν και θετικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ισορροπημένο, θα αποδειχθεί καταλύτης για να ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων απαιτεί και μια στροφή προς πιο μετριασμένες θέσεις και πραγματιστικές λύσεις. Μια τέτοια στροφή θα εξαφάνιζε εξ ολοκλήρου το ρίσκο Grexit και θα βοηθούσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα του 6,8%.

Πηγή: 
tanea.gr 22.05.2014
Εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015 «βλέπει» η Goldman Sachs αν νικήσει με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου