1 Μαΐου 2014

Aϊρτον Σένα: 20 χρόνια από τον θάνατό του στη Formoula 1

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα που ο μηχανοκίνητος αθλητισμός (και ειδικότερα η Formoula 1) έχασε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του, τον πιλότο που πάντρεψε την αναζήτηση της αγωνιστικής τελειότητας με το διαρκές φλερτ με το μοιραίο, τον πιο γρήγορο, τον πιο μυστηριώδη, τον πιο μυθιστορηματικό - λόγω και του πρόωρου τέλους - πρωταγωνιστή του, τον Αϊρτον Σένα (Ayrton Senna).

Ηταν η 1η Μαΐου του 1994 όταν ο τότε 34χρονος βραζιλιάνος πιλότος της Formoula 1, θα έμπαινε για τελευταία φορά στο μονοθέσιό του, σε εκείνο το καταραμένο Σαββατοκύριακο στην Ιμολα της Ιταλίας.


Το ατύχημα (από el.wikipedia.org): 

Την 1η Μαΐου 1994, θα γινόταν το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο την Παρασκευή με τον νεαρό τότε Ρούμπενς Μπαρικέλο (R.Barrichello) ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά. Την επόμενη ημέρα ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ (Roland Ratzenberger) (Αυστριακός οδηγός της Βρετανικής MTV Simtek Ford στην πρώτη του χρονιά στην Φόρμουλα, 34 ετών τότε) δεν είχε την τύχη του Μπαρικέλο και βρήκε ακαριαίο θάνατο στην πίστα καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα, τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα.

Η σύντροφός του Σένα, η Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Άιρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας, έχοντας ένα παράξενο κακό προαίσθημα. Παρόλα αυτά, όμως, ο αγώνας έγινε κανονικά.

Στην πρώτη θέση της εκκίνησης, για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά, ήταν ο Σένα. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα, ο Σένα έφυγε από την ζωή. Μέχρι σήμερα ακούστηκαν πολλά σενάρια για το πώς έγινε το ατύχημα, όμως κανένα δεν έγινε δυνατό να αποδειχτεί. Μετά τον θάνατό του η ομάδα του, (Γουίλιαμς), δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16. Μετά από δικαστικές διαμάχες που διήρκεσαν μερικά χρόνια, τελικά αθωώθηκε.

Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα παγκοσμίως, πυροδοτώντας θρήνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές του πήγαν στο πατρικό του σπίτι κλαίγοντας. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ιταμάρ Φράνκο, ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην Βραζιλία.

Ο Σένα σε ηλικία 34 ετών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1, είχε περάσει στην αιωνιότητα.

Είχε πει (από el.wikipedia.org):
  • Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μία κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης 
  • Οι αγώνες, ο ανταγωνισμός είναι στο αίμα μου. Είναι μέρος του εαυτού μου, της ζωής μου. Αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή 
  • Το σημαντικότερο είναι να είσαι ο εαυτός σου και να μην αφήνεις κανένα να σε βγάλει από την πορεία σου. Είναι σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να βελτιώνεσαι. 
  • Αν έφτασα εκεί που έφτασα, ήταν γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία στη ζωή να μεγαλώσω σωστά. 
  • Είμαστε φτιαγμένοι από συναισθήματα, ουσιαστικά όλοι αυτά αναζητούμε το ζήτημα είναι να βρεις τρόπο να τα βιώσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα βιώσεις. Ίσως ένα συγκεκριμένο πράγμα που σου προσφέρει η Φόρμουλα. 

Η καριέρα του (από Τα Νέα):

Ο Αϊρτον Ντα Σίλβα Σένα γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1960 στο Σαο Πάολο της Βραζιλίας και οδήγησε για πρώτη φορά σε ηλικία 4 ετών, κάνοντας την παρθενική εμφάνισή του σε αγώνες σε ηλικία 13 ετών.

Κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στα 17, όταν κέρδισε το πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής. Το 1983 έκανε και το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, όταν οι ιθύνοντες της Toleman τον εμπιστεύτηκαν και του έδωσαν την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του μέσω της Φόρμουλα 1.

Στο πρώτο του γκραν πρι πήρε την 9η θέση, ενώ έκλεισε τη χρονιά έχοντας καταφέρει να ανέβει στο βάθρο, τερματίζοντας δεύτερος στην πολύ απαιτητική πίστα του Μονακό.

Ακολούθησε η μεταγραφή στον Lotus. Το 1988 θα κάνει το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του, μετακομίζοντας στη McLaren-Honda και από την πρώτη σεζόν θα κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο, όπως και τους άλλους δύο λίγα χρόνια μετά. Μετά από έξι χρόνια άφησε την McLaren για λογαριασμό της Williams που θα ήταν και ο τελευταίος σταθμός στην καριέρα του.

Πηγές: el.wikipedia.org και www.tanea.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου