4 Νοεμβρίου 2014

Γερμανία: Αριστερός πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Θουριγγίας;

Τρία κόμματα, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς (Die Linke), σκοπεύουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας με πρωθυπουργό τον αριστερό Μπόντο Ράμελοφ (φωτογραφία). Όμως ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, αμφισβητεί σε δήλωσή του ότι «Η Αριστερά» είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωθυπουργία στο κρατίδιο της Θουριγγίας, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο κ. Γκάουκ αναρωτήθηκε αν πράγματι το κόμμα αυτό έχει απομακρυνθεί από τις αντιλήψεις καταπίεσης των πολιτών του άλλοτε κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (SED) ώστε να μπορεί κανείς σήμερα να το εμπιστεύεται.

Οι δηλώσεις Γκάουκ προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων. «Περισσότερη νηφαλιότητα» σύστησε η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών, Γιασμίν Φαχίμι. «25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους είναι πια καιρός να γίνει αποδεχτό ότι το κόμμα "Η Αριστερά" είναι σε θέση να αναλάβει την ηγεσία μιας κυβέρνησης σε επίπεδο ομόσπονδου κρατιδίου». Από την πλευρά των Πρασίνων, η πρόεδρος του κόμματος Σιμόνε Πέτερ κάλεσε των Γιοάχιμ Γκάουκ να τηρεί μια ουδέτερη στάση απέναντι στα κόμματα. Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν και πολιτικοί του κόμματος «Η Αριστερά». Από την άλλη πλευρά η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση επιδεικνύει πλήρη κατανόηση για τα λεγόμενα του γερμανού προέδρου.

Ας σημειωθεί, ότι μετά τη γερμανική ενοποίηση το κόμμα «Η Αριστερά» συμμετείχε ή παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις ανατολικογερμανικών κρατιδίων. Αυτό που διαφέρει τώρα στη Θουριγγία -και θα έχει συμβολική σημασία- είναι ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από τις γραμμές του. Και κάτι ακόμη: σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Θουριγγία δοκιμάζεται μια κυβερνητική συνεργασία Αριστερών, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για μια κυβέρνηση συνασπισμού αυτών των κομμάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εκλογές του 2017.

Πηγή: Deutsche Welle 03.11.2014
Περισσότερα στο http://dw.de/p/1DgFW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου