3 Αυγούστου 2015

Κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα Δευτέρα

(upd) Μαύρη Δευτέρα σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που βυθίστηκε κατά 16,23% (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) και μείωσε κατά 7,9 δισ. ευρώ την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (1957). Πολύ χειρότερα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, όπου ο δείκτης των τραπεζών παρέμεινε καθηλωμένος στο -30% (Limit Down) με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων. 

Ήταν οι πρώτες συνέπειες στη χρηματιστηριακή αγορά, που παρέμεινε κλειστή για πέντε ολόκληρες εβδομάδες (από τις 29 Ιουνίου) αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital controls. Η ζημία ήταν μεγάλη και αναπόφευκτη.

Ειδικότερα στον κλάδο των τραπεζών η εικόνα ήταν τραγική, με τις τιμές να παραμένουν σταθερά στο -30% (Limit Down) και τις εντολές πώλησης (πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων) να μην είναι δυνατόν να εκτελεστούν. Συγκεκριμένα η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε στο -30% και στα 0,28 ευρώ με 96,48 εκατ. ανεκτέλεστα τεμάχια προς πώληση, ενώ διακινήθηκαν μόνο 2,45 εκατ. τίτλοι. Η ΕΤΕ (-30%) έκλεισε στα 0,84 ευρώ έχοντας διακινήσει μόνο 4,14 εκατ. τεμάχια, και ανεκτέλεστα προς πώληση 29,91 εκατ. τεμάχια. Η AΛΦΑ παρέμεινε στα 0,226 ευρώ με μόλις 5,31 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ τα ανεκτέλεστα προς πώληση έφτασαν τα 146,11 εκατ. και τέλος η Eurobank παρέμεινε στο -30% και τα 0,1010 ευρώ, με 240,80 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα για πώληση. Είναι μια εικόνα που προοιωνίζει την περαιτέρω σημαντική διόρθωση του κλαδικού δείκτη, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά και τους άλλους δείκτες και κατηγορίες μετοχών.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πρωτοφανή απομείωση στον τραπεζικό κλάδο, συνέπεια της οποίας πιθανότατα να είναι η διαμόρφωση ευτελών τιμών ενόψει της αναπόφευκτης ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων.

Ωστόσο μέσα από την σοκαριστική εικόνα της πτώσης αναδείχθησαν κάποια ποιοτικά στοιχεία της αγοράς. Οπως για παράδειγμα ότι το 1/3 των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από τον ΟΤΕ στοιχείο που δείχνει ενδεχομένως και την στήριξη της μητρικής εταιρίας απέναντι στην μετοχή. Οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες 11,59% και 16,90% αντίστοιχα ενώ ο ΟΤΕ ήταν η πρώτη σε εμπορευσιμότητα μετοχή με τζίρο 21,77 εκατ. ευρώ και δεύτερη ο ΟΠΑΠ με τζίρο 8,40 εκατ. ευρώ. Οι δύο αυτές μετοχές πραγματοποίησαν σχεδόν το 50% του συνολικού τζίρου.

Στο μέτωπο των λοιπών εταιρειών φάνηκαν κάποια σημάδια μερικής απορρόφησης των κραδασμών. Ενδεικτικά αναφέρονται: ο Μυτιληναίος που απώλειες της τάξης του 29,36% στην αρχή της συνεδρίασης τις περιόρισε στο -14,16% στο τέλος και ο Τιτάνας που από -26,92% το πρωί, έκλεισε -9,35%. Καλή η εικόνα της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου, η οποία περιόρισε τις αρχικές απώλειες του -19,09% σε μόλις 0,49% στο κλείσιμο.

Κάποια ακόμη στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης: Στις 668,06 (-16,32%) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, στις 201,73 με -16,37% ο FT 25, καθώς ο ΔΤΡ λειτούργησε σαν βαρίδι από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας. Δεδομένου των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 67,66 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής υπέρ προσφοράς που έχει συσσωρευθεί κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο τζίρος του οποίου ήταν μόλις 5,8 εκατ. ευρώ σε αξία.

Είναι πιθανόν λοιπόν να χρειαστούν κάποιες ακόμη συνεδριάσεις προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά των τραπεζικών τίτλων και να αποκατασταθεί σταδιακά η ισορροπία στην αγορά σε χαμηλότερα μάλλον επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, που επαναλειτούργησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά από πέντε εβδομάδες "αργία" ως αποτέλεσμα των capital controls, ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγών για τους Ελληνες επενδυτές που δεν επιτρέπουν για την αγορά μετοχών την ανάληψη μετρητών από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά απαιτούν "νέο χρήμα" (new money). Αντίθετα δεν υφίστανται περιορισμοί στους αλλοδαπούς επενδυτές. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες αντέδρασαν έντονα στη διακριτική αυτή μεταχείριση των ντόπιων και ξένων επενδυτών, προειδοποιώντας για τις δυσμενείς συνέπειες.

Πηγή: Με στοιχεία από το www.euro2day.gr και www.capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου