29 Αυγούστου 2015

DW: Εξασθενημένος στις εκλογές πηγαίνει ο Τσίπρας

Ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης, κάνοντας εκτιμήσεις για τη δυναμική των κομμάτων και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Συγκεκριμένα:

«Οι πραγματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δυσχερή θέση, εκτιμά η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας απώλεσε προ των εκλογών το ξεκάθαρο μαχητικό του προφίλ». Όπως επισημαίνει η σχολιογράφος, «ο ρεαλιστής Τσίπρας έφερε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και επαινείται γι' αυτό στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, η υπαναχώρησή του προφανώς δεν τον έκανε πιο αξιόπιστο στους μέχρι πρότινος ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η θεωρούμενη ως σίγουρη νίκη του Τσίπρα είναι ξαφνικά αβέβαιη», εκτιμά η Die Welt. Όπως σημειώνει, «ολοένα περισσότεροι βουλευτές αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις υποχωρούν και οι πιθανοί (σ.σ. κυβερνητικοί) συνασπισμοί θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση εύθραυστοι.

«Ο Τσίπρας πηγαίνει εξασθενημένος στις νέες εκλογές», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Παραιτήσεις και αποσχίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να στοιχίσουν στον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό την κυβερνητική πλειοψηφία».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung προβαίνει σε διαφορετική ανάγνωση, σχολιάζοντας ότι «ο Τσίπρας παίζει πάλι πόκερ – με καλές πιθανότητες». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού η αντιπολίτευση δεν έχει να παρουσιάσει κανέναν φέρελπι (σ.σ. πολιτικό). Ο λαός έχει βαρεθεί τις κλίκες», υπογραμμίζει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι η μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα από πολέμιο σε «κριτικό υποστηρικτή» μιας «νέας συμφωνίας διάσωσης και μεταρρυθμίσεων» δεν ζημίωσε τη θέση του ως επικρατέστερου υποψηφίου στις προσεχείς εκλογές.

Η Tageszeitung του Βερολίνου δικαιολογεί τη στάση και τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για εκβιαστική συμπεριφορά εκ μέρους του Eurogroup, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, κυριαρχείται από τη Γερμανία και «έκανε τα πάντα προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα. (…) Εν τέλει επέτρεψαν μόνο την επιλογή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης: υποταγή σε ένα τρίτο μνημόνιο ή Grexit. Το ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ταχθεί κατά του Grexit οδήγησε σε έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις ήταν αναπόφευκτο, δεδομένης της μεγάλης ετερογένειας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά παρόλα αυτά ήταν σωστό. (…) Δεν είναι προδοσία να λυγίζει κανείς απέναντι σε έναν θανάσιμο εκβιασμό», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1GNE2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου