25 Αυγούστου 2015

Το φαινόμενο της πεταλούδας και τα χρηματιστήρια

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Η χθεσινή ανά τον κόσμο κατάρρευση των χρηματιστηρίων* πολύ εύκολα και αβασάνιστα αποδόθηκε στην Κίνα. "Έντονες ανησυχίες για την Κίνα, που υποτίμησε το νόμισμά της εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της, είχαν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής" αναφέρει ο οικονομικός τύπος.

Μήπως όμως η αιτία της σημαντικής πτώσης που σημειώθηκε στις αγορές δεν είναι ακριβώς αυτή; Μήπως οι αξίες στα ανά των κόσμο χρηματιστήρια είχαν είχαν σκαρφαλώσει αδικαιολόγητα ψηλά και απλά αναζητούσαν, όπως συχνά συμβαίνει, κάποια αφορμή να διορθώσουν; Και η Κίνα έδωσε την αφορμή. 

Λένε: «αν η πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Όμως οι καταιγίδες στην Ευρώπη και την Αμερική δεν μπορεί να θεωρηθούν ως αποτέλεσμα της βροχής που έπεσε στην Κίνα!

Μήπως λοιπόν τα φαινόμενα απλά μας "απατούν"; Και μιας και έφερε ο λόγος το φαινόμενο της πεταλούδας, ας θυμηθούμε (έχει εξάλλου σχέση) την περίφημη ιστορία του ταοϊστή φιλόσοφου Τσουάνγκ Τζου (4ος πΧ αιώνας), που περιγράφει και αναρωτιέται: «Μία φορά και έναν καιρό, εγώ, ο Τσουάνγκ Τζου, ονειρεύτηκα πως ήμουν πεταλούδα, πετώντας εδώ κι εκεί, νιώθοντας εντελώς πεταλούδα. Είχα συνείδηση πεταλούδας και είχα εντελώς ξεχάσει την ανθρώπινη φύση μου. Ξαφνικά ξύπνησα και ήμουν πάλι εγώ. Τώρα όμως δεν ξέρω αν τότε ήμουν άνθρωπος που ονειρευόταν ότι είναι πεταλούδα, ή αν είμαι τώρα πεταλούδα που ονειρεύεται πως είναι άνθρωπος». 

Τα χρηματιστήρια όταν ξεφύγουν (ανοδικά ή καθοδικά) από τη δίκαιη τιμή τους, αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν σε αυτή, για να ξεφύγουν και πάλι. Αφορμές για την αλλαγή της τάσης πάντα θα υπάρχουν... 

Takis Ant για το afirimeno.com
Το σκίτσο είναι του Βαγγέλη Παπαβασιλείου, με τίτλο (από τον ίδιο) "το φαινόμενο της πεταλούδας". 

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλα παιχνίδια για μεγάλα και έμπειρα παιδιά στα χρηματιστήρια. Αλλοιμονο σε όσους ακολουθούν χωρίς γνώση και πειρά. Και η πείρα για να αποκτηθεί πληρώνεται και αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή