19 Αυγούστου 2015

DW: Θανατηφόρο το νέφος στην Κίνα

Τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πλήττουν την πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου. Ερευνητές, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, χαρακτηρίζουν την επιβάρυνση από τους ρύπους στον αέρα ως τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της αμερικανικής οργάνωσης Berkely Earth είναι αποκαρδιωτικά: 1,6 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν στην Κίνα ετησίως από τις συνέπειες της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δηλαδή, 4000 άνθρωποι την ημέρα... Η πιο επικίνδυνη επιβάρυνση προέρχεται από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της κατηγορίας PM2,5, των οποίων το μέγεθος είναι 2,5 μm και διεισδύουν πολύ βαθιά στους πνεύμονες του ανθρώπου.

Το Πεκίνο είναι μια μεσαία πηγή παραγωγής τέτοιων σωματιδίων. Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις απομακρυσμένες βιομηχανικές περιοχές. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα της ρύπανσης κάθε ώρα, σε 1500 σταθμούς έρευνας, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2014. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο αέρας για το 38% του πληθυσμού της Κίνας είναι ανθυγιεινός.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση του άνθρακα, συνδέοντας την για ακόμη μια φορά με την λεγόμενη «υπερθέρμανση» του πλανήτη και παραγνωρίζοντας άλλους πιθανούς λόγους που μπορεί να προκαλούν την πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας κατά τόπους και διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η κατάσταση στην Κίνα είναι εξαιρετικά ανησυχητική κατά τον Ρίτσαρντ Μούλερ, επιστημονικό διευθυντή της Berkely Earth: «Πρόσφατα ήμουν στο Πεκίνο και η ατμοσφαιρική ρύπανση βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κάθε ώρα που βρισκόμουν εκτεθειμένος στη μόλυνση του αέρα, ήταν σαν να κάπνιζα 1,5 τσιγάρο την ώρα», λέει εμφατικά.

Οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος εστιάζονται στην ενίσχυση της χρήσης του φυσικού αερίου και σε μία μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα μέσω της αντικατάστασης του άνθρακα με πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Θα είναι δύσκολο για το Πεκίνο να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022», πιστεύει ο Ρόμπερτ Ρόντε, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων γύρω από τις βιομηχανικές περιοχές της Κίνας.

Κάριν Γιέγκερ/Διογένης Δημητρακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1GHOp






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου