29 Αυγούστου 2015

Οι πρώτες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Στη σταθεροποίηση και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην οικονομίας καθώς και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, επικεντρώθηκε στις πρώτες του δηλώσεις, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ η επίσπευση της απορρόφησης των επενδυτικών πόρων θα είναι η προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη. Ειδικότερα: 

Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης: 

Στόχος μας είναι η συνέχιση του έργου της σταθεροποίησης της οικονομίας, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απελθόντα υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Χουλιαράκης προσέθεσε ότι «αποδέχθηκα αυτήν τη θέση για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, να προχωρήσει η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται και, παράλληλα, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία». Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ύφεσης, που «ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ και να αρθούν το συντομότερο δυνατόν τα capital contols».

Επίσης ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κριθεί επιτυχής εάν οι βαθμοί ελευθερίας της επόμενης κυβέρνησης είναι ίδιοι ή και μεγαλύτεροι από τις προηγούμενης, ώστε να μπορέσει να κατανείμει το βάρος της προσαρμογής με δικαιότερο τρόπο.

Ο κ. Χουλιαράκης έκανε τέλος ειδική αναφορά στην «κρίσιμη συμβολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου τους τελευταίους δύο μήνες για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην οικονομία.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης:

Η επίσπευση απορρόφησης των επενδυτικών πόρων θα είναι προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στην τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η ύφεση εκφράζεται με την αύξηση της ανεργίας στην κοινωνία και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολύ μεγάλη αποεπένδυση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει δυσμενή επίπτωση στην απασχόληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, θα διαμορφωθούν οι προτεραιότητές του ως υπουργός σε αυτό το σύντομο διάστημα, με κύρια στόχευση την επίσπευση της αύξησης των επενδυτικών πόρων στην Ελλάδα - δηλαδή να "κλείσει" με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα, "και να μεταβούμε ομαλά στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σκοπός είναι το νέο ΕΣΠΑ να συντελέσει προς την αναπτυξιακή πορεία τις επενδύσεις και την απασχόληση".

Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ώστε να μη στερηθεί κανένα πόρο η Ελλάδα και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κονδύλι από το πακέτο Γιούνκερ, καθώς η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ύφεση. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου