26 Αυγούστου 2015

Μεταναστευτικό: Μικρά βήματα για ένα μεγάλο πρόβλημα

Μικρά είναι τα βήματα που γίνονται σε ένα μεγάλο πρόβλημα, εκείνο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη κυρίως μέσω Ελλάδας και Ιταλίας.

Την ικανοποίησή της για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύριους πρόσφυγες, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτρό, την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση αυτή ως πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι η Γερμανία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που πήρε αυτή την απόφαση και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει την εξαίρεση από τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, υπό τη μορφή ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης που θα ενεργοποιείται από τα κράτη-μέλη σε καταστάσεις κρίσεων. 


Τα βάρη της μητέρας...

Και τα βάρη του πατέρα..., στον ατέλειωτο δρόμο από την Συρία μέχρι τα Σέρβο-Ουγγρικά σύνορα. REUTERS/Laszlo Balogh 

Σε δηλώσεις της η κ. Μπερτρό παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των 40.000 μεταναστών και προσφύγων που η Κομισιόν πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά αυτές οι χώρες.


«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες», σημείωσε η κ. Μπερτρό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα» που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία» (hotspots) ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η αποδέσμευση βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι θέμα χρόνου.

Πηγές: Στοιχεία από www.tovima.gr και www.kathimerini.gr 25.08.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου