21 Αυγούστου 2015

Σήμα κινδύνου από μικρά νησιά που τα κατακλύζουν παράνομοι μετανάστες

Κραυγή απόγνωσης και σήμα κινδύνου από πολλά μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κύματα παράνομων μεταναστών τα κατακλύζουν, δεκάδες άτομα αποβιβάζονται καθημερινά στις ακτές τους με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να αποτελούν μειοψηφία στον τόπο τους. Παράλληλα οι λιγοστοί τουρίστες τα εγκαταλείπουν. 

Ένα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί απόσπασμα από ρεπορτάζ στο "Έθνος", σχετικά με ένα μικρό νησάκι κοντά στη Σάμο, το Αγαθονήσι, στη συνέχεια:

«Βουλιάζει» από πρόσφυγες το Αγαθονήσι

«Οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους, οι τουρίστες φεύγουν, βλέποντας αυτή την κατάσταση και οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», λέει με απόγνωση ο κ. Ευάγγελος Κοττορός, δήμαρχος στο ακριτικό νησί, και απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση βοήθεια. «Εχουμε πάνω στο νησί κάπου 340 άτομα που δεν μπορούν να φύγουν. Προσπαθώ δύο-τρεις ημέρες για να βρεθεί ένα πλοίο να τους παραλάβει, αλλά είναι αδύνατον. Το καράβι της γραμμής πέρασε, αλλά δεν τους δέχθηκε. Καθώς δεν υπάρχει κάποιος χώρος διαμονής, καταλύουν παντού όπου βρίσκουν, σε δρόμους, κάτω από τα δέντρα...».

«Είμαστε μόνο 150 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι και δεν υπάρχουν υποδομές. Στο νησί έχουμε μόνο έναν (1) αστυνομικό, στο τοπικό τμήμα, και δύο λιμενικούς. Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι δύσκολο να ελέγξουν την κατάσταση και να διαχειριστούν εκατοντάδες μετανάστες», λέει ο κ. Ευ. Κοττορός που ζητά επίμονα από τα αρμόδια υπουργεία ενίσχυση των Αρχών. «Στο νησί μας, επίσης, δεν υπάρχει ιατρός ενώ ακόμα είναι λιγοστό και το νερό και τα αποθέματα προϊόντων δεν ξέρω αν θα μας φτάσουν. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους και λένε ότι αισθάνονται ανασφαλείς καθώς η όλη κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη».

«Οι μετανάστες έχουν καταλάβει τη μοναδική παραλία στο λιμάνι του νησιού και κάτοικοι και επισκέπτες δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να πλήττεται ο τουρισμός», λέει ο δήμαρχος. «Οι επισκέπτες φεύγουν, αρκετοί μάλιστα έρχονται και μου το δηλώνουν: "Ωραίο το νησί σας, αλλά λυπόμαστε, αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται". Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και υπάρχουν μικροκαβγάδες και συγκρούσεις. Προσωπικά φοβάμαι τα χειρότερα και προσπαθώ να λειτουργώ πυροσβεστικά αφού υπάρχουν και θερμόαιμοι. Στα άλλα νησιά, τουλάχιστον η Αστυνομία και το Λιμενικό έχουν κάποιο προσωπικό». 


Το Αγαθονήσι βρίσκεται κοντά στη Σάμο, έχει έκταση μόλις 13,4 τ.χλμ., γύρω υπάρχουν πολλές μικρές βραχονησίδες και εντάσσεται στο Νatura 2000 ως καταφύγιο. Στο λιμάνι και τον οικισμό λειτουργούν τρία ταβερνάκια και 2-3 καφέ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια μικρή τουριστική υποδομή με 60-70 δωμάτια, φιλοξενίας επισκεπτών

Πηγή: www.ethnos.gr 21.08.2015


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου