30 Αυγούστου 2015

Ίνγκριντ Μπέργκμαν: 100 χρόνια από τη γέννηση της

Στις 29 Αυγούστου του 1915, εκατό χρόνια πριν, γεννήθηκε στη Στοκχόλμη η θρυλική ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ingrid Bergman). Στις 29 Αυγούστου (ίδια μέρα με εκείνη της γέννησης) του 1982, στα 67 της χρόνια, πέθανε. 

Φωτογραφία της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, του 1940, αριστερά.
 
Μια μοντέρνα γυναίκα, χειραφετημένη και πρωτοπόρος του «νέου ρεαλισμού». Έτσι την περιέγραφαν στις Κάννες τον περασμένο Μάιο και φυσικά δεν την επέλεξαν τυχαία ως το πρόσωπο του διάσημου φεστιβάλ κινηματογράφου. Μια γοητευτική γυναίκα που ανέδιδε μυστήριο και παρέμενε κάπως απρόσιτη. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα. 

Κατέκτησε τον σουηδικό κινηματογράφο, αλλά διακρίθηκε και στο θέατρο ερμηνεύοντας ρόλους σε έργα του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ. Το 1938 πήγε στο Χόλυγουντ και πρωταγωνίστησε δίπλα σε σταρ όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Γκάρι Γκραντ, ο Σπένσερ Τρέισι και ο Γκάρι Κούπερ.

Αξέχαστη θα μείνει η ερμηνεία της στην ταινία "Καζαμπλάνκα" (φωτογραφία αριστερά), που την καθιέρωσε άλλωστε ως μια μεγάλη σταρ. Το 1945 έλαβε το βραβείο "Όσκαρ" πρώτου γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στη ταινία "Εφιάλτης". Κατέκτησε συνολικά τρία Όσκαρ και δύο Έμμυ.

Ερωτεύθηκε τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι. Η σχέση τους πάντως σόκαρε τους συντηρητικούς Αμερικανούς. Είχαν και οι δύο σχέσεις όταν γνωρίστηκαν. Αργότερα παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά. Αρχικά η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε παντρευτεί τον Σουηδό γιατρό Πέτερ Λίνστοβ.

Για κάποια χρόνια η Ίνγκριντ Μπέργκμαν έμεινε εκτός αμερικανικού σινεμά. Ωστόσο, όχι εκτός ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Με τις ταινίες όπως «Στόμπολι» και «Ταξίδι στην Ιταλία» μάγεψε τους σινεφίλ και θεωρήθηκε πρωτοπόρος του «νέου κύματος». Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στο Χόλυγουντ κάνοντας μεγάλες επιτυχίες.

Η λάμψη, όμως, του Χόλυγουντ με το πέρασμα του χρόνου την προσέλκυε όλο και λιγότερο. Είχε μεσολαβήσει και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Συνέχισε πάντως να παίζει τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Το 1970 αποσύρθηκε από τις κάμερες. Έκανε μια μικρή τηλεοπτική εμφάνιση -την τελευταία της- το 1982. Πέθανε λίγους μήνες αργότερα σε ηλικία 67 ετών, στις 29 Αυγούστου του 1982.

Η γοητεία της και η λάμψη της παραμένουν πάντως αναλλοίωτες μέχρι σήμερα. 

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle (http://dw.com/p/1GNa9) και el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου