3 Αυγούστου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 3.8.2015

(upd) Μαύρη Δευτέρα σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που βυθίστηκε κατά 16,23% (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) και μείωσε κατά 7,9 δισ. ευρώ την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (1957). Πολύ χειρότερα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, όπου ο δείκτης των τραπεζών παρέμεινε καθηλωμένος στο -30% (Limit Down) με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων. Ήταν οι πρώτες συνέπειες στη χρηματιστηριακή αγορά, που παρέμεινε κλειστή για πέντε ολόκληρες εβδομάδες (από τις 29 Ιουνίου) αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital controls.
Σχετικές αναρτήσεις:
Κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα Δευτέρα
Τα μεγαλύτερα Κράχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 

Επαναλειτουργεί από σήμερα και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) των ομολόγων ταυτόχρονα με τις αγορές μετοχών και παραγώγων. Η αξία των συναλλαγών παραμένει σχεδόν μηδενική.

Νωρίς το πρωί γράφαμε: Επαναλειτουργεί σήμερα Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υπουργική απόφαση που εξεδόθη την Παρασκευή, έπειτα από 5 εβδομάδες αργίας. Οι περιορισμοί των συναλλαγών για τους Ελληνες επενδυτές (πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού) είναι αποτέλεσμα των capital controls και δεν επιτρέπουν για την αγορά μετοχών την ανάληψη μετρητών από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά απαιτούν "νέο χρήμα" (new money). Οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές αντιδρούν στην ανισότητα των συναλλαγών μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτών. Αναμένονται ισχυρές πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Εφήβων στο Μπάσκετ. Η
 Εθνική Εφήβων ύστερα από εκπληκτική ανατροπή και συγκλονιστική εξέλιξη του αγώνα, κατάφερε χθες το βράδυ να επικρατήσει της Τουρκίας με 64-61 στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, στο κατάμεστο κλειστό του Βόλου.
Σχετική ανάρτηση: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ η Εθνική Εφήβων 


Την εγκύκλιο με την οποία αυξάνεται αναδρομικά από το 4% στο 6% το ποσοστό παρακράτησης από τις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξέδωσε το ΙΚΑ. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από την 1η Ιουλίου 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται σε 6% από 4%. 
tovima.gr 

Η πιθανολογούμενη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα ληφθεί υπόψη όσον αφορά τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. 
kathimerini.gr 

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου – με βάση το στόχο της κυβέρνησης – όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. «Βλέποντας και κάνοντας», σχολίασε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας πως τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά». 
skai.gr 

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούλιο με τον Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε για πέμπτον συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, υποχωρώντας στις 81,3 μονάδες από 90,7 τον Ιούνιο. 
tovima.gr 

Τη διάσωση 178 ανθρώπων που βρίσκονταν στα χέρια της Μπόκο Χαράμ, στην ταραχώδη πολιτεία Μπόρνο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο στρατός της Νιγηρίας, ενώ νωρίτερα στη μέρα η ισλαμιστική οργάνωση είχε σκοτώσει 13 άτομα στο χωριό Μαλάρι της ίδιας περιοχής. Οι 101 από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 67 είναι γυναίκες και 10 είναι άνδρες. 
skai.gr 

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν αγώνα με δεκάδες πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της, και οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός πυροσβέστη και την εκκένωση κατοικημένων περιοχών. 
kathimerini.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου