13 Δεκεμβρίου 2016

Τα μέτρα στήριξης των νησιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο

«Η Ελλάδα είναι νησιωτική. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους νησιώτες» ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην ακριτική Νίσυρο. «Σήμερα ανακοινώνουμε μέτρα για τα νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού.
Τα νησιά της πρώτης γραμμής θα απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα. Πρόκειται για τα νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων», ανακοίνωσε. 

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπραςπαρουσίασε από τη Νίσυρο «Ένα συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των υποδομών, τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας». Στην συνέχεια, οι ίδιοι κύκλοι, παραθέτουν αναλυτικά τα 30 μέτρα «ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών». 

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
  • Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
  • Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επανασχεδιασμός του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.
  • Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
  • Προσλήψεις (1547 συνολικά) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.
  • Υγεία. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με 112 μόνιμους γιατρούς, 107 επικουρικούς γιατρούς, 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επίσης ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών, προμήθεια πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, καθώς και προσλήψεις για πληρώματα ασθενοφόρων. 
  • Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τριών μονάδων αφαλάτωσης, σε Λέρο, Αμοργό και Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία.
  • Χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών.
  • 'Αμεση προώθηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
  • Ολοκλήρωση, ως τον Ιανουάριο, της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου.
  • Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης. Διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
  • Έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκατ. ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκατ. ευρώ, για 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων. Αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκατ. ευρώ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.
  • Τουρισμός. Δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα μέσω των ΕΠΑΝΕΚ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση για τη δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων. Ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση.
  • Επιχορήγηση κατά την διετία 2015-2016 πάνω από 40 νησιωτικών Δήμων με προτεραιότητα σε μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά.
  • Αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου.
  • Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας».
  • Σχέδιο πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. 

Τσίπρας για ΔΝΤ και Καμμένο από Νίσυρο 

Δεν λησμόνησε να αναφερθεί στο ΔΝΤ, κατά την παρουσία του στη Νίσυρο ο πρωθυπουργός, για όσα ανέφεραν χθες στο blog του Ταμείου οι κ. Ποουλ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ. Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να κατονομάσει κάποιον, αλλά με έμμεσο πλην σαφή τρόπο είπε: «Οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς». Και σε άλλο σημείο: «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Δεν θα ρωτήσουμε όμως κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όταν έχουμε υπέρβαση των στόχων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μία ιδιαίτερη αναφορά στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τότε βουλευτή της ΝΔ, έκανε ο Πρωθυπουργός: «Είμαι συγκινημένος που ήρθα στη Νίσυρο. Είχα έρθει ως φοιτητής με σλίπινγκ μπαγκ. Ηταν η πρώτη φορά που συνάντησα τον Πάνο Καμμένο και ο ίδιος δεν το ξέρει. Ήταν το πανηγύρι της Παναγίας, ήταν πολύ συγκινητικά με κρέας και βραστές πατάτες. Τότε ο Πάνος ήταν ένας πολιτευτής της δεξιάς και είχα την αίσθηση ότι ήταν ένα μπούλης» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «ο Πάνος ο Καμμένος ήταν ζεστός άνθρωπος, είχε λαϊκή αποδοχή και έπιανε κουβέντα σε όλα τα τραπέζια και το σχολίασα στη γυναίκα μου που ήμασταν από τότε μαζί»

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου