13 Δεκεμβρίου 2016

Βαρουφάκης: O Σόιμπλε είχε αποφασίσει να ρίξει τον Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014

Για την υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο μνημόνιο, την αδιαφορία του Σόιμπλε για την Ελλάδα και τη μηδενική πιθανότητα να πετύχουν τα μνημόνια στη χώρα μας μίλησε, στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του «Η αρπαγή της Ευρώπης», ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα προχώρησε και σε κάποιες αποκαλύψεις.

Αποκάλυψε μάλιστα, όπως αναφέρει το protothema.gr, ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του εκμυστηρεύτηκε πως είχε αποφασίσει από τον Ιούνιου του 2014 να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. «Το 3ο μνημόνιο το σχεδίαζαν από το 2013-14. Ο κ. Σόιμπλε από τον Ιούνιο του ‘14 αποφάσισε ότι ο Σαμαράς δεν του κάνει πλέον. Τον ρώτησα "Βόλφγκανγκ πες μου πότε αποφάσισες να ρίξετε τον Σαμαρά;". Και μου λέει τον Ιούνιο του ‘14» επεσήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Νομίζετε ότι ο Σόιμπλε νοιάζεται για την Ελλάδα; Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας των μνημονίων στην χώρα μας. Το μόνο που θέλει είναι να ελέγχει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Είδε την συντριβή της αντίστασης της Αθήνας για να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στους Ευρωπαίους ηγέτες», τόνισε, συγκρίνοντας μάλιστα τον Σόιμπλε με τον Μέτερνιχ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στο 3ο μνημόνιο γιατί την έπεισαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. «Είχα μια άποψη για εποικοδομητική ανυπακοή, να έχει ελπίδες ο λαός! Αυτό ήθελα. Είχα τονίσει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ευχολόγιο και δεν έπρεπε να το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνέχισε: «Ανήθικοι θα ήμασταν αν δεν απαντούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει αν μας έκλειναν τις τράπεζες; Εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος έπρεπε να είμαστε πιστοί στον κόσμο. Έπρεπε να προετοιμάσουμε τον κρατικό μηχανισμό για να μείνουμε ζωντανοί για δυο εβδομάδες. Δεν θα μας άφηναν να βγούμε από το ευρώ! Θα αποδέχονταν την πρόταση μας. Δεν τιμήσαμε το 62% του ελληνικού λαού!». «Αν δεν κάνανε πίσω οι Ευρωπαίοι; Τότε θα έπρεπε να πάμε σε οριστική ρήξη», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου