11 Ιανουαρίου 2017

Θα κατοικηθούν 28 μικρές νησίδες στο Ανατατολικό Αιγαίο;

Αμφισβητεί την κυριότητα αρκετών ακατοίκητων μικρών νησίδων και βραχονησίδων στο Ανατατολικό Αιγαίο η Τουρκία. Ας κατοικηθούν λοιπόν, τουλάχιστον όσες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, από Έλληνες πολίτες! Φυσικά δεν θα υπάρξουν εθελοντές. Αν όμως, με την ανεργία
που μαστίζει τη χώρα, δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, τότε θα βρεθούν αρκετοί πρόθυμοι να κατοικήσουν στα μικρά αυτά νησιά, αφού βέβαια δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες και τους εξασφαλιστεί κάποιου είδους απασχόληση. 

Όσο για το κόστος; Πέρα από τα πιθανά "ευρωπαϊκά κονδύλια" ας σκεφτούμε και το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας! Εκεί τουλάχιστον θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στο έθνος.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινήται η κυβέρνηση. Βασική στόχευση είναι, προφανώς, η καλλιέργεια των συνθηκών και προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί σχηματισμοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης οικονομικής ζωής, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Καθημερινή. 


Εξάλλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης βελτιώνει σημαντικά τη θέση του κράτους, το οποίο κατέχει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. 


Τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, αποκάλυψε με έγγραφό του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, με αφορμή ερώτηση βουλευτή. Στην απάντηση του τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίους λόγους». Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το εγχείρημα θα γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια αναφέρει ο υφυπουργός.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα και πάλι με την Καθημερινή, δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Εχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι ορατή. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φάρων ή και η δημιουργία υποδομών για αλιείς ή και βοσκούς.

Όλα αυτά καλά ακούγονται. Φτάνει, ο ευρύς αυτός σχεδιασμός να μην μείνει μόνο στα χαρτιά, όπως συνήθως συμβαίνει... 

afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr 

Φωτογραφίες: Takis Ant






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιού περί προγράμματος κατοίκησης και οικονομικής εκμετάλλευσης 28 βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους. Σε γραπτή δήλωσή του αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου επισήμανε, αρχικά, ότι η Τουρκία δεν γνωρίζει σε ποια 28 νησιά ή βραχονησίδες αναφερόταν ο υφυπουργός. Ο κ. Μουφτούογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο «που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική της Ελλάδας σε αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει καλώντας τους «γείτονες» Ελληνες να επιδείξουν κοινή λογική. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή