5 Απριλίου 2017

Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χθες

Eίχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών πριν από έναν μήνα, αλλά ο φόβος του πολιτικού κόστους οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόρριψη της, υποστηρίζουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έπρεπε να έχει κλείσει χθες και όχι να σέρνεται από βδομάδα σε βδομάδα, από μήνα σε μήνα. Το ότι οι συνέπειες της καθυστέρησης είναι καταστροφικές για την ελληνική οικονομία το ξέρουν όλοι, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, κατα καιρούς μάλιστα το έχουν δηλώσει δημόσια:

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει στην ώρα της, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου (2016) να έχουμε θετικές αποφάσεις, να ανοίξει η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Πρόκειται για ρεαλιστικό και δίκαιο στόχο», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στις 6 Νοεμβρίου 2016 στο νέο τότε υπουργικό συμβούλιο μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις» είχε τονίσει 
ο πρωθυπουργός.

«Ο άριστος χρόνος για το κλείσιμο της συμφωνίας ήταν χθες. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους», είχε επισημάνει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία στις 17 Φεβρουαρίου 2017, τονίζοντας ότι «έπρεπε να κλείσει η συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα».

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, από την πλευρά της αντιπολίτευσης η Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στον Realfm 97,8, είχε δηλώσει: «Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει χθες. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα».

Μόλις πρόσφατα ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Δεδομένου ότι η χώρα μας, όχι απλά είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, αλλά υπεραποδίδει σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να καθυστερεί η αξιολόγηση»... «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες να καθυστερούν περαιτέρω μια διαδικασία, η οποία δυστυχώς θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό»... «Η ελληνική θέση είναι πως η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χθες» υπογράμμιζε στις 30 Μαρτίου 2017 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. 

Αλλά και χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η τεχνική συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει χθες».

Όμως το κλείσιμο της αξιολόγησης προϋποθετει τη λήψη πρόσθετων σκληρών και επώδυνων μέτρων που συνεπάγονται το ανάλογο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και το κόστος αυτό δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να το αναλάβει ο πρωθυπουργός.

Οπως αναφέρεται στους Financial Times, η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αβάσταχτο πολιτικά για τον Αλέξη Τσίπρα, λίγους μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές και υπό τον φόβο ισχυρών αντιδράσεων από ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μηνύματα, για τις για τις καταστροφικές συνέπειες που ήδη έχει στην ελληνική οικονομία η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχουν στείλει συχνά και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Έχουν καταστήσει σαφές ότι με την παράταση της διαπραγμάτευσης «η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται» και ότι ενδεχομένως «οι παράμετροι βάσει των οποίων ελήφθησαν οι αποφάσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν». Παράλληλα τονίζουν ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας οφείλεται σε 
λόγους πολιτικούς και όχι σε τεχνικούς.

Και ενώ ο Ιούλιος, οπότε θα πρεπει να πληρωθούν στους δανειστές 7 περίπου δισ. ευρώ, πλησιάζει, η ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Έτσι οι κυβερνώντες φοβούμενοι την πιθανή τελική αποτυχία των διαπραγματεύσεων κατασκευάζουν ως υπεύθυνους 
άλλους. Βλέπουν παντού θεωρίες συνωμοσίας και σενάρια αποσταθεροποίησης, φτιάχνουν υπονομευτές της κυβενητικής πολιτικής, καταφεύγουν στη στοχοποίηση των πολιτικών τους αντιπάλων. Φταίνε οι δανειστές, με πρώτους και καλύτερους τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ, μας λένε. Φταίει η αντιπολίτευση, φταίει ο κεντρικός τραπεζίτης, φταίνε ακόμη και τα ΜΜΕ προσθέτουν, γιατί κριτική δεν ανέχονται. Φταίνε οι πάντες, πλην των υπευθύνων!

Η έλλειψη κυβερνητικής ικανότητας είναι πλέον εμφανής. Την καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πολιτική απαξίωση και κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το βαρύ τίμημα της δικής τους κυβερνητικής ανεπάρκειας, γιατί πράγματι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει χθες, θα το πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Ας φροντίσουν τουλάχιστον το όποιο κόστος για την χώρα να είναι το μικρότερο δυνατό...

afirimeno.com






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Εάν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είχε κλείσει χθες η καρέκλα τους θα έτριζε επικίνδυνα! Και μάλλον θα είχαν πέσει! Αυτούς τους ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή