20 Απριλίου 2017

Πώς έπεσε το ελικόπτερο Χιούι

Φως στα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, που προκάλεσε το θάνατο 4 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τον τραυματισμό της ιδίας, ρίχνει η κατάθεση της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα.

«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Ολα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν να σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα» αναφέρει στην κατάθεσή της η στρατιωτικός, σύμφωνα με το Έθνος. 

Η αρχιλοχίας νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με κάταγμα λεκάνης και χτυπήματα σε χέρια, πόδια και αυχένα. Υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εισήχθη προληπτικά στην εντατική μονάδα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Εκτιμάται ότι η Βασιλική Πλεξίδα κατά την πρόσκρουση στο έδαφος εκτινάχθηκε σε μεγάλη απόσταση από τα συντρίμμια και έτσι δεν την καταπλάκωσε η μηχανή.

Το τραγικό γεγονός 
(σύμφωνα με την Καθημερινή):

Η πτήση του ελικοπτέρου «Χιούι» (UH-1H) που οδήγησε στον θάνατο τέσσερα στελέχη του Στρατού Ξηράς ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί ως αποστολή ρουτίνας. Τακτικά, «Χιούι» από τη Λάρισα πετούν έως την Κοζάνη και έπειτα προς τα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με σκοπό την επιτήρησή τους. Και η χθεσινή μοιραία πτήση περιλαμβανόταν στις προγραμματισμένες δράσεις της Αεροπορίας Στρατού. Οι πτήσεις διοικητών και υποδιοικητών με τα «Χιούι» συνηθίζονται, κάτι που πιστοποιείται και από τη χθεσινή σύνθεση με δύο στελέχη της Α΄ Στρατιάς (υποδιοικητής, υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου), δύο χειριστές (κυβερνήτης, ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής) και μία μηχανικό της Αεροπορίας Στρατού την κ. Βασιλική Πλεξίδα. 

Συγκεκριμένα το «Χιούι» απογειώθηκε με το τριμελές πλήρωμά του στις 07.25 από το Πρώτο Τάγμα Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Δέκα λεπτά αργότερα, προσγειωνόταν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκαν ο υποστράτηγος Τζανιδάκης και ο συνταγματάρχης Αδάμου. Στις 07.38 το ελικόπτερο βρέθηκε ξανά στον αέρα και μόλις μετά δέκα λεπτά χάθηκε το ίχνος του αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ). Το ελικόπτερο έπρεπε να προσγειωθεί στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς στις 08.50. Οταν αυτό δεν έγινε, ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο F-16, τριών ελικοπτέρων και ενός πυροσβεστικού CL-415. 

Λίγο μετά τις 10 το πρωί η αστυνομία ανέφερε πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα, κάτι που επιβεβαιώθηκε έπειτα από συνεργείο της ΔΕΗ που είχε μεταβεί στην περιοχή λόγω της διακοπής ρεύματος που επέφερε η συντριβή του «Χιούι» σε μια περιοχή όπου υπήρχαν καλώδια της ΔΕΗ. Λίγο μετά τις 11, η υπολοχαγός Πλεξίδα μεταφερόταν στη Θεσσαλονίκη και οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών στη Λάρισα.

Όπως επισήμανε χθες κατά την επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές. Το «Χιούι» πετούσε σε χαμηλό ύψος, περίπου στα 500 πόδια (170 μέτρα). Το συγκεκριμένο ύψος υπό τις χθεσινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, είναι αρκετά χαμηλό, όχι όμως ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου αποστολές. Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν το «Χιούι» ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά.

Πηγές: ethnos.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου