24 Απριλίου 2017

Tα συμπεράσματα των αγορών από τις γαλλικές εκλογές

Του Mohamed A. El-Erian / από το capital.gr

Ενώ οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν σόκαραν τις αγορές στέλνοντας και τους δυό υποψηφίους, της άκρα δεξιάς και της άκρας αριστεράς στον αποφασιστικό β΄ γύρο σε δύο εβδομάδες, οι επενδυτές δεν πήραν το δίδυμο που ονειρευόταν, μια αναμέτρηση μεταξύ του Emmanuel Macron και του Francois Fillon, των δύο πιο φιλικών προς την αγορά υποψηφίων.

Αντιθέτως, η αναμέτρηση μεταξύ της Marine Le Pen και του Macron περιλαμβάνει μια ξεκάθαρη μάχη μεταξύ μιας δέσμευσης για να ταρακουνηθεί το οικονομικό σύστημα και μίας για να δημιουργηθεί αλλαγή μέσα από την ισχύουσα δομή. Και αυτή η πρώτη ψηφοφορία δεν σηματοδοτεί, όχι ακόμη τουλάχιστον, το τέλος του αντί-συστημικού φαινομένου. 

Mohamed A. El-Erian
Αν και οι αντιπαραθέσεις είναι δυσχερείς, ας αρχίσουμε την ανάλυση της αγοράς, συζητώντας με το τι δεν θα συμβεί:

Τα ριψοκίνδυνα assets και τα spreads στα γαλλικά και σε άλλα ομόλογα της περιφέρειας, θα αποφύγουν το selloff μεταβλητότητας που σίγουρα θα είχαν βιώσει εάν η Le Pen και ο Jean-Luc Melenchon, ένας ακροαριστερός υποψήφιος, περνούσαν στο β΄ γύρο. Τώρα, θα υπάρχει σημαντικά μικρότερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης των κεφαλαιακών ροών έξω από το γαλλικό τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, οι αγορές δεν θα βιώσουν την ακραία χαρά που θα είχε παρατηρηθεί από το αντίθετο αποτέλεσμα, μια πρόκριση στο β΄ γύρο των Fillon-Macron.

Η αρχική αντίδραση της αγοράς στο πραγματικό αποτέλεσμα του πολύ ανταγωνιστικού πρώτου γύρου, θα πρέπει να είναι θετική για τα risky assets και για το ευρώ, αν και όχι απαραιτήτως ανακουφιστική. Η έκταση του ράλι εξαρτάται από το τι λένε τα τελικά νούμερα για την ισχύ του αποτελέσματος της Le Pen, ιδιαίτερα τώρα που και ο Fillon και ο Benoit Hamon, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών που ηττήθηκε βαριά, έσπευσαν να δώσουν την στήριξή τους για τον Macron στο β΄ γύρο στις 7 Μαΐου.

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, και με βάση την ευρέως διαδεδομένη συμβατική άποψη ότι η πλειοψηφία του γαλλικού εκλογικού σώματος για άλλη μία φορά θα επιλέξει να ψηφίσει οτιδήποτε πλην του Εθνικού Μετώπου, οι περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς πιθανότατα θα υποθέσουν πως όταν έρθει η ώρα, ο Macron θα εκλεγεί πρόεδρος –παρόλο που στερείται ενός πολιτικού κόμματος και αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική του να πιεστεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις θέσεις πολιτικής και τις προηγούμενες δράσεις.

Εάν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, οι αγορές θα κάνουν περισσότερα από το να αποφύγουν ένα προκαταρκτικό σοκ. Θα βγάλουν επίσης την Γαλλία από τη λίστα με τις πιθανές πηγές συστημικού σοκ.

Αναστεναγμό ανακούφισης θα βγάλουν και άλλοι πλην των αγορών. Οι δύο κεντρικές τράπεζες –η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας- θα είναι σε θέση να καταργήσουν τα σχέδιά τους για την σταθεροποίηση των αγορών μέσω έκτακτων μέτρων προκειμένου να αποφύγουν ακραίες κινήσεις στα νομίσματα, τουλάχιστον για τώρα. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα αισθανόταν ελαφρώς πιο σίγουρη για τη δυνατότητα αποφυγής μιας χρεοκοπίας αυτό το καλοκαίρι, αν και χρειάζεται ακόμη να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων.

Με την ανακούφιση, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να προχωρήσουν περισσότερο και να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα ως μια ένδειξη ότι το αντισυστημικό κύμα που έφερε το Brexit και η εκλογή του Donald trump έχει διαλυθεί, επιτρέποντας στις αγορές να αφήσουν κατά μέρος τις εκτιμήσεις πολιτικού και γεωπολιτικού ρίσκου με μεγαλύτερη σιγουριά. Αλλά αυτό θα ήταν πρόωρο, ακόμη και όταν πρόκειται για τη Γαλλία, για δύο λόγους.

Δεν έχει αρθεί όλη η αβεβαιότητα στη Γαλλία. Ακόμη κι αν ο Macron κυριαρχήσει στο β΄ γύρο, το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει ακόμη να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις από την περιθωριοποίηση των mainstream κομμάτων στην προεδρική κούρσα που είναι απίθανο να επεκταθεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο. Κάποιου είδους "συμβίωσης" θα πρέπει να εμφανιστεί –μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από πρόεδρο ενός κόμματος και πρωθυπουργό από άλλο- το οποίο κάθε άλλο παρά απλό είναι.

Αν και έχει αποφευχθεί ένα άμεσο ακραίο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα ενός γεγονότος που θεωρούνταν απίθανο, όχι πολύ καιρό πριν γίνει πραγματικότητα. Θυμηθείτε, λίγοι στην αρχή πήραν στα σοβαρά το ενδεχόμενο ο Macron να περάσει στο β΄ γύρο, καθώς υποστηρίζεται από ένα κίνημα και όχι από ένα κόμμα.

Παραμένουν ωστόσο τα ερωτήματα, αν και οι αγορές φυσιολογικά θα είναι ανακουφισμένες από το αποτέλεσμα του α΄ γύρου. Μια πιθανή σφαίρα έχει αποφευχθεί και ελλείψει ενός απρόβλεπτου σοκ, οι αγορές ήδη περιμένουν να αποφευχθεί το δεύτερο στον επόμενο γύρο των εκλογών. Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς να κηρύξουμε το τέλος ενός αντίσυστημικού φαινομένου που έχει μετατρέψει τα απίθανα, αν όχι αδιανόητα, σε πραγματικότητα.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου