26 Απριλίου 2017

Η ρυμούλκηση του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ, φωτογραφίες

Αρχισε σήμερα το πρωί η διαδικασία ρυμούλκησης του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ με προορισμό την Ελευσίνα, ώστε να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά του, καθώς και σε στοχευμένες αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων. Οι εργασίες αναμένεται
να διαρκέσουν δύο μήνες.

Στόχος είναι να διατηρηθεί ο ρόλος του ως πλωτού μνημείου της ελληνικής ναυτικής Ιστορίας.


Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, «το Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ, το θωρηκτό της νίκης, είναι το ζωντανό ιερό μας κειμήλιο... Ενσαρκώνει μια ακατάλυτη πορεία στους αιώνες, μια συνεχή πάλη με τους εχθρούς της πατρίδας και το υγρό στοιχείο... Συμμετείχε ενεργά στους δύο παγκοσμίους πολέμους... Η απόκτηση του πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ κατά το 1/3 του συνολικού κόστους του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το ταμείο εθνικού στόλου και από έρανο των απανταχού Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι το πλοίο που αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και συνετέλεσε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους...».
 



Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΝ: 

Μεθόρμιση Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 προγραμματίζεται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στα ύφαλα και στα εξωτερικά καταστρώματά του καθώς και στοχευμένες αναβαθμίσεις εσωτερικών χώρων, με εκτιμώμενη διάρκεια των εργασιών τους δύο μήνες.

Για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών έχουν εξασφαλισθεί χορηγίες που θα καλύψουν μέρος των αναγκών προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

Ο δεξαμενισμός του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» είναι επιτακτικός καθώς και η εκτέλεση εργασιών συντήρησης για την ασφαλή πλευστότητά του, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρόλος του, ως πλωτό μνημείο της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας.

Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το Θωρηκτό της νίκης, είναι το «ζωντανό» Ιερό μας Κειμήλιο που από την παραλαβή του έως σήμερα δεν υπέστειλε από τον ιστό του την Ελληνική Σημαία, αποτελώντας έτσι το μοναδικό κομμάτι Ελληνικής επικράτειας που παραμένει ελεύθερο αδιαλείπτως τα τελευταία 106 χρόνια, διδάσκοντας Ελληνική Ναυτική Ιστορία, εθνική υπερηφάνεια, ακάθεκτη ορμητικότητα και αξιοπρέπεια. Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ενσαρκώνει μια ακατάλυτη πορεία στους αιώνες, μια συνεχή πάλη με τους εχθρούς της πατρίδας και το υγρό στοιχείο.

Η απόκτηση του πραγματοποιήθηκε με δωρεά του εθνικού Ευεργέτη Γεώργιου ΑΒΕΡΩΦ κατά το 1/3 του συνολικού κόστους του, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου και από έρανο των απανταχού Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι το πλοίο που αποτέλεσε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και συνετέλεσε καταλυτικά στη νίκη των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, καταναυμαχώντας τον Οθωμανικό Στόλο στις ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ (03 Δεκεμβρίου 1912) και της ΛΗΜΝΟΥ (05 Ιανουαρίου 1913), υπό την χαρισματική ηγεσία και την επιδέξια ναυτοσύνη του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Είναι το μοναδικό, «εν ζωή», πολεμικό πλοίο που συμμετείχε ενεργά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο, συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» δέχεται ετησίως 60.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, εκ των οποίων οι 25.000 είναι μαθητές, αριθμός που βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ 

Πηγές: averof.mil.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου