25 Απριλίου 2017

Tι προβλέπει το νέο μνημόνιο

Τα προσχέδια δύο μνημονίων, της Κομισιόν (Memorandum of Understanding / MoU) και του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies / MEFP), που σύμφωνα με την Καθημερινή έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις το 2019, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπουν την άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, την κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και την παράταση της αναστολής των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος. 

Τα δύο προσχέδια αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα με τους θεσμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου. 

Ειδικότερα το Memorandum of Understanding, το μνημόνιο των ευρωπαϊκών θεσμών, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 διαμορφώθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ...

2. Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Ικανοποιώντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς, το προσχέδιο προβλέπει ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα είναι έως 22%. Εάν κατόπιν αυτού δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 1%, τότε θα περικοπούν ανάλογα οι προσωπικές διαφορές και στις επικουρικές.

3. Στα εργασιακά αναφέρεται ρητώς ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, καθώς και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο...

4. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ωστόσο, δεν προβλέπει αύξηση του ορίου.

5. Στα ενεργειακά προβλέπει σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου (around) 40%... Επίσης, μειώνονται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεούται να πωλήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών, σε 16% φέτος, 19% τον επόμενο χρόνο και 22% το 2019. 

6. Το προσχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν το μέγεθος των καταστημάτων είτε τις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

7. Τέλος προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, όπου περιλαμβάνονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κ.ά.

Οι διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών αρχίζουν από σήμερα το απόγευμα με τα ενεργειακά και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων στην ατζέντα. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να φτάσουν σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) έως τις 3 Μαΐου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα έως τις 15 του μήνα, ώστε οι θεσμοί να υποβάλουν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report). 

Πηγή: kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Δώστου μνημόνια και τα υπογράφει! Φτάνει να μένει στην καρέκλα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή