14 Απριλίου 2017

Τη «μητέρα όλων των βομβών» έριξαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ  στο Αφγανιστάν. Σκοτώθηκαν 36 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τη βόμβα BGU-43, που θεωρείται η «μητέρα όλων των βομβών», έριξαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν την Μεγάλη Πέμπτη. Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε χθες το απόγευμα στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Από το πλήγμα σκοτώθηκαν 36 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

«Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους φανερά ικανοποιημένος. «Τους έχω δώσει λευκή επιταγή… Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν. «Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη και όχι σε δοκιμή. H συγκεκριμένη βόμβα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2003 σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα (βλέπε βίντεο στη συνέχεια) και όταν κατασκευάστηκε θεωρούνταν το πλέον ισχυρό μη πυρηνικό όπλο. 


Ωστόσο, η Ρωσία το 2007 δοκίμασε για πρώτη φορά την ATBIP, η οποία θεωρείται τέσσερις φορές ισχυρότερη και έλαβε το προσωνύμιο «ο πατέρας όλων των βομβών».

Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές η ρίψη από τις αμερικανικές δυνάμεις της βόμβας BGU-43 δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου