16 Απριλίου 2017

Τουρκία: Οριακή νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα

(upd) Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι», στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία, έχει πέσει κάτω από το 3%. Με καταμετρημένο σχεδόν το 98% το «Ναι» συγκεντρώνει το 51,3% και το «Όχι» το 48,7%. 

Το "όχι" προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή» καταδεικνύουν ότι το "ναι" συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το "όχι" δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φαίνεται να είναι πάνω από 83%.

Το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι καθαρό. «Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός και ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ενώπιον των υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη ότι θα επαναφέρει άμεσα το ζήτημα της θανατικής ποινής.

Σκίτσο του Latuff 

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η απόφαση της εκλογικού συμβουλίου να αποδεχθεί ψήφους που δε φέρουν σφραγίδα θα προκαλέσει σοβαρό ζήτημα νομιμότητας και ζητά την ανακαταμέτρηση τουλάχιστον του 37% των ψήφων. Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας, ωστόσο κατά την επικύρωση του αποτελέσματος εμφανίστηκε να υπερασπίζεται την απόφαση του να εγκρίνει ψήφους, που δε φέρουν την επίσημη σφραγίδα. «Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

O εκπρόσωπος Tύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματό του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου