26 Απριλίου 2017

Γιούνκερ: «Οχι» σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων και στα «ποιήματα» για το χρέος

Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Λάθος εάν επιμείνουν οι θεσμοί σε μεγάλες περικοπές συντάξεων. Τον Μάιο πρέπει να προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος. Να αναγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, τα όρια της κυβέρνησης και το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Σαρωτικός για άλλη μια φορά ήταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας αποκλειστικά στο Euro2day.gr και στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δήλωσε ότι οι θέσεις που παρουσίασε στην Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ήταν ότι δεν πρέπει πλέον «κάποιοι» θεσμοί να επιζητούν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι Ελληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει περίγραμμα των μελλοντικών μέτρων για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου, ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τότε και ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι όλες οι «σοσιαλδημοκρατίες» έχουν όρια στο τι μέτρα μπορούν να λάβουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης, και ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς για τις άλλες χώρες αναγνωρίζεται το εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι στις αποφάσεις που λαμβάνονται. «Ετσι πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα» λέει ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Κύριε Πρόεδρε, συναντηθήκατε με την κυρία Λαγκάρντ την Παρασκευή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεών σας;
Ηταν μια ανταλλαγή απόψεων (debate), όπως πάντα. Εγώ εξέφρασα τις θέσεις μου. Είπα ότι πρέπει να λήξουμε το ελληνικό θέμα. Θα ήθελα το Eurogroup να λάβει τις τελικές αποφάσεις στις 22 Μαΐου. Μου είπαν -όχι μόνο η κ. Λαγκάρντ- ότι «ναι», είναι στην ίδια γραμμή με αυτή τη θέση, όμως θεωρούν ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία πρέπει να αναβληθούν για αργότερα. Εξέφρασα τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, όπως θέλουν οι θεσμοί, γιατί μόνο ο φτωχός πληθυσμός της ελληνικής κοινωνίας -οι συνταξιούχοι- είναι αυτοί που υποφέρουν. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι προσπάθειες για περικοπές στις συντάξεις δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόσφατη απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Το πλεόνασμα του 2016 ήταν υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι θεσμοί. Οχι η Κομισιόν, αλλά κάποιοι άλλοι από τους θεσμούς. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν «κακή θέση» εάν επιμείνουμε σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Γιατί στις σοσιαλδημοκρατίες υπάρχει και ένα όριο στις προσπάθειες.

Τα είπατε αυτά στην κυρία Λαγκάρντ;
Ναι, εξήγησα την άποψή μου για την κατάσταση.

Ποια ήταν η απάντησή της;
Ρωτήστε την κυρία Λαγκάρντ.

Ρωτάω εσάς που εκφράσατε τη συγκεκριμένη θέση.
Σας είπα ποια ήταν η θέση μου και δεν μου δόθηκε η εντύπωση ότι η κυρία Λαγκαρντ ήταν εντελώς αντίθετη με αυτό που της έλεγα.

Τι επιζητεί το ΔΝΤ; Θεωρείτε ότι τα επιχειρήματά σας θα εισακουστούν;
Δεν γνωρίζω τα μυστικά του ΔΝΤ, αλλά είμαι πάντοτε αισιόδοξος όσον αφορά στην Ελλάδα.

Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική κυβέρνηση;
Θεωρώ ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, καθώς κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την εγχώρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνουμε για όλες τις χώρες, αυτό πρέπει να κάνουμε και για την Ελλάδα

Και για τον κ. Τσίπρα τι γνώμη έχετε τώρα;
Δεν είμαι αντικειμενικός όταν μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί τον συμπαθώ ως άνθρωπο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή αρχή, αλλά τώρα έχουμε χτίσει μια καλή σχέση, η οποία συνεχίζει να υπάρχει.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν οι δικές σας παρασκηνιακές παρεμβάσεις που έφεραν τη συμφωνία του Eurogroup της Μάλτας. Ισχύει;
Ανέφερα σε αυτούς που κάθονται γύρω από το τραπέζι, σε κάποιους, όχι όλους, ποια ήταν η δική μου εκτίμηση και ότι πρέπει να δώσουμε, πώς να το πω, όχι παρηγοριά στην Ελλάδα αλλά να αναγνωρίσουμε ότι παρά τα όσα υποστήριζαν κάποιες κυβερνήσεις, η Ελλάδα αποδίδει σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός ότι πέτυχε το 2016 ένα πρωτογενές πλεόνασμα τέτοιου ύψους, πρέπει να πω ότι είναι εντυπωσιακό. Ολοι πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την προσπάθεια.

Λένε επίσης ότι οι ισχυροί δεσμοί σας με τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έπαιξαν ρόλο στην πρόοδο που σημειώθηκε και στην υποχώρηση της Γερμανίας από τη σκληρή της θέση. Ισχύει;
Προσπάθησα να το κάνω. Εάν πέτυχε, τότε χαίρομαι εκ των υστέρων.

Θεωρείτε ότι θα έχουμε συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές, ή θα δούμε πάλι μια συμφωνία σε στάδια; 
Οσον αφορά στο χρέος πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε άλλα «ποιήματα». Ποιήματα πάνω στα ποιήματα. Δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών. Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο. Ομως το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου