28 Απριλίου 2017

Βαρουφάκης σε κανάλι Βενεζουέλας: Γνώριζα από πριν ότι θα έκλειναν οι τράπεζες

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από το Εκουαδόρ όπου βρίσκεται, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της Βενεζουέλας Telesur και μίλησε για το «εναλλακτικό σχέδιο» που είχε το 2015, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε συμφωνήσει να εφαρμοστεί. Απόσπασμα δημοσιεύματος από το iefimerida.gr

Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές του 2015 ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως γνώριζε, πριν καν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία, ότι αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχειρήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, οι τράπεζες θα έκλειναν και δεν θα υπήρχε ρευστότητα στην αγορά. Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά είχε συμφωνήσει στην περίπτωση που οι τράπεζες έκλειναν να τεθεί σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που είχε εκπονήσει, το οποίο προέβλεπε και εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, αλλά τελικά μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πίσω. 

Σημειώνεται πως η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη έγινε στα αγγλικά αλλά μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό μεταγλωττισμένη στα ισπανικά, από όπου το iefimerida έκανε την μετάφραση.

«Ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με το σχέδιο μου» 

«Ήμασταν προετοιμασμένοι. Γνωρίζαμε πολύ καλά πως όταν θα κατακτούσαμε την εξουσία θα μπορούσε να χτυπήσει το τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες ή από την Φρανκφούρτη και να μας πουν ότι αν επιμέναμε να θέλουμε να αποφύγουμε το βαρύτατο χρέος μας, αν επιμέναμε να κάνουμε ό,τι έκανε το Εκουαδόρ, το Μεξικό και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, να κάνουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους μας, αν επιμέναμε στην άποψη μας να στηρίξουμε τους πιο φτωχούς στην κοινωνία, αν επιμέναμε να είμαστε λογικοί, οι τράπεζες την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, τα ΑΤΜ θα έκλειναν, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε ρευστότητα.
Γνώριζα ότι αυτό θα συνέβαινε, το ήξερα από την πρώτη μέρα. Είχα όμως ένα εναλλακτικό σχέδιο, έναν εναλλακτικό μηχανισμό για να κάνουμε πληρωμές με μια δημόσια πλατφόρμα, αυτό συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό, ότι θα εφαρμόζαμε αυτό το σχέδιο, αλλά δυστυχώς ο πρωθυπουργός μπροστά στις πιέσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τελικά υποχώρησε και δεν με άφησε να θέσω σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν εκλέχθηκα για να υπογράψω νέο δάνειο»

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε στην συνέντευξη του πως παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή διαφώνησε με τη συνταγή λιτότητας που τελικά αποφάσισε να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ουσιαστικά ο κ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί πως η συμφωνία που υπήρχε με την κυβέρνηση ήταν να εφαρμοστεί το εναλλακτικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί σε περίπτωση ρήξης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν εκλέχθηκε για να υπογράψει συμφωνία για νέο δάνειο.

«Εγώ παραιτήθηκα επειδή δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμειναν να αρνούνται την ελληνική πραγματικότητα. Είχαμε χρεοκοπήσει από το 2009 – 2010 και συνεχίσαμε να προσπαθούμε να δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση με νέα δάνεια που θα δίνονταν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας που θα μείωναν τα εισοδήματα του κόσμου. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τη λογική και το κοινό αίσθημα.

Εγώ δεν εκλέχθηκα για να υπογράψω μια συμφωνία για νέο δάνειο, κάτι το οποίο θα επιδείνωνε την κατάσταση στη χώρα. Από τότε, όπως είχα προβλέψει, τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο.

Γιατί όταν μια χρεοκοπημένη χώρα συνεχίζει να ζητάει δάνεια και παριστάνει ότι δεν έχει χρεοκοπήσει και οι συνθήκες για να εκταμιευθούν αυτά τα δάνεια είναι να μειώνεις ακόμη περισσότερο το εισόδημα ανθρώπων, από τους οποίους στη συνέχεια θα ζητήσεις να πληρώσουν φόρους για να ξεπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, αυτό οδηγεί σε μια επιδείνωση ακόμη μεγαλύτερη»

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου