23 Απριλίου 2017

Οι Ούγγροι βγήκαν στους δρόμους για να σατιρίσουν τον Β. Ορμπάν

Περίπου 5.000 Ούγγροι βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Βουδαπέστης για να διαδηλώσουν με αίσθηση του χιούμορ ενάντια στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν (φωτογραφία αριστερά) και «τις επιθέσεις του ενάντια στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν χρειαζόμαστε εκλογές!» και «Κάτω η ελευθερία του Τύπου!» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν ειρωνικά οι διαδηλωτές, σε μία κινητοποίηση που διοργάνωσε το λεγόμενο Κόμμα του Σκύλου με τις Δύο Ουρές.

Το σατιρικό ουγγρικό κόμμα έγινε ευρύτερα γνωστό πέρυσι για τον καυστικό τρόπο που τοποθετήθηκε ενάντια στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης Ορμπάν αναφορικά με την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαδηλώσεις κατά Όρμπαν

Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που στοχοθετεί τα ξένα πανεπιστήμια στην Ουγγαρία, μεταξύ άλλων και το πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που ίδρυσε στη Βουδαπέστη ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος. Ένα δεύτερο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αυτές ακριβώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις μαζικότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Βίκτορα Ορμπάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 2010, και της κυβέρνησής του. 

Διαδήλωση στη Βουδαπέστη το Μ. Σάββατο. Πολλοί κρατούσαν σημαίες της ΕΕ και πανό με συνθήματα όπως «Βίκτορ, το παιχνίδι τελείωσε».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, παρά τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι μπροστά στην πραγματική «σύγκρουση», εκείνη σχετικά με τη μετανάστευση, τα θέματα για τα οποία οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους είναι «δευτερεύουσας σημασίας».

Παρόλα αυτά, το δεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορα Ορμπάν, ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες κάλπες, διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου