27 Απριλίου 2017

Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα την 27η Απριλίου 1941

Το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα και ξεκινά η περίοδος της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα

Στη φωτογραφία αριστερά: Επίσκεψη ανώτατων αξιωματικών της Βέρμαχτ στην Ακρόπολη (Συλλογή Μ. Τσαγκάρη)

Δυο λόγια για την κατάληψη της Αθήνας, από τη Βικιπαίδεια: 

Αφού εγκατέλειψε την περιοχή των Θερμοπυλών, η βρετανική οπισθοφυλακή αποσύρθηκε σε αυτοσχέδιες θέσεις νότια τις Θήβας, όπου έστησε ένα τελευταίο εμπόδιο πριν την Αθήνα. Ένα τάγμα μοτοσικλετιστών της 2ης Μεραρχίας Πάντσερ, το οποίο είχε περάσει στην Εύβοια με σκοπό να καταλάβει το λιμάνι της Χαλκίδας, ανέλαβε την αποστολή να υπερφαλαγγίσει τη βρετανική οπισθοφυλακή. 

Οι μοτοσικλετιστές συνάντησαν μικρή αντίσταση και το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 οι πρώτοι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, ακολουθούμενοι από θωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και πεζικό. Κατέλαβαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, λαδιού και λιπαντικών, πολλές χιλιάδες τόνους πυρομαχικών, δέκα φορτηγά φορτωμένα με ζάχαρη και δέκα φορτία άλλων προμηθειών, καθώς και άλλο εξοπλισμό, όπλα και ιατρικές προμήθειες. 

Οι κάτοικοι της ανοχύρωτης και αφύλακτης πόλης της Αθήνας περίμεναν τους Γερμανούς και βρίσκονταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ήταν μια πράξη βουβής διαμαρτυρίας. Το πρωι το Αθηναϊκό Ραδιόφωνο έβγαλε ανακοίνωση για να εμψυχώσει τους Έλληνες. Οι Γερμανοί κατευθύνθηκαν αμέσως στην Ακρόπολη και ύψωσαν τη Ναζιστική σημαία. 

Ο Βίλχεμ Κάιτελ (Wilhelm Keitel)* αναφέρει: "Η φιλονικία για την νικηφόρα είσοδο των στρατευμάτων στην Αθήνα ήταν ένα κεφάλαιο από μόνη της. Ο Χίτλερ ήθελε να γίνει χωρίς κάποια ειδική παρέλαση, για να αποφύγει να πληγώσει την Ελληνική εθνική υπερηφάνεια. Ο Μουσολίνι, όμως, επέμενε σε μία λαμπρή είσοδο στην πόλη των Ιταλικών του στρατευμάτων. Ο Φύρερ ενέδωσε στην Ιταλική απαίτηση και μαζί τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα βάδισαν στην Αθήνα. Αυτό το άθλιο θέαμα, που προετοιμάστηκε από τον γενναίο σύμμαχό μας τον οποίο είχαν έντιμα νικήσει πρέπει να δημιούργησε κάποιο ελαφρύ χαμόγελο στους Έλληνες".

Τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944**

Πηγή: el.wikipedia.org

* Βίλχεμ Κάιτελ (Wilhelm Keitel): Δεξί χέρι του Χίτλερ σε στρατιωτικά ζητήματα. Διετέλεσε στρατάρχης του Γ' Ράιχ και αρχηγός της OKW (Ober Kommando Wehrmacht / Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση) στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

** Η απελευθέρωση της Αθήνας, 12 Οκτωβρίου 1944 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου