19 Απριλίου 2017

Πολιτικό χάος στην Αλβανία λόγω …κάνναβης

Η Αλβανία ζει μια ανελέητη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις παράνομες φυτείες κάνναβης. Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επισκέφθηκε την Δευτέρα τα Τίρανα ο γερμανός ΥΠΕΞ Ζ. Γκάμπριελ.

Εδώ και δύο μήνες, στο κέντρο των Τιράνων, το αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει στήσει πρόχειρο καταυλισμό απέναντι από την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα ζητώντας την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία να δρομολογήσει άμεσα δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Επειδή όμως οι κινητοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα, το PD προτίθεται να απόσχει, τόσο από τις σημερινές προεδρικές εκλογές, όσο και από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και ως «αρχηγό εγκληματικής σπείρας».

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι οι παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία, που θεωρούνται με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, η καλλιέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα επισκέφθηκε 
την Δευτέρα τα Τίρανα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στόχος της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή είναι να διαβεβαιώσει το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία ότι η Γερμανία «κρατά ανοιχτή την πόρτα της ΕΕ στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων». 

Συνέντευξη τύπου των υπ. Εξωτερικών Γκάμπριελ και Μπουσάτι στα Τίρανα

Έσοδα δις από τις παράνομες φυτείες

Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία ένα 24ωρο πριν τις προεδρικές εκλογές και δύο μήνες πριν τις βουλευτικές χαρακτηρίζεται από πολλούς ως χαώδης. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί, και ότι προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την πλευρά της ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2 εκ. δενδρύλλια κάνναβης.

Οι παράνομες φυτείες στην Αλβανία προσέλκυσαν το 2014 ακόμα και το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν σε επιχείρηση 800 αστυνομικών κατά των καλλιεργειών οι κάτοικοι της νότιας Αλβανίας προέβαλαν σθεναρή αντίσταση με αυτόματα όπλα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κατάσταση στις περιοχές των φυτειών παραμένει εκτός ελέγχου. Άγνωστο είναι πώς και αν με τα δις που προκύπτουν από το εμπόριο με την ναρκωτική ουσία ασκείται επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι «αρχηγός ενόπλων, που κρατούν σε ομηρία την Αλβανία». Πολιτικοί παρατηρητές στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τόσο υψηλούς τόνους. Λέγεται ότι μετά την περσινή αποτυχία της στις τοπικές εκλογές στο νομό Ντίμπρα, φοβάται μην υποστεί και νέα ήττα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου