30 Απριλίου 2017

Η απόφαση των «27» για το Brexit

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου. Οι τρεις προτεραιότητες της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε: «Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Βρετανοί». Από την πλευρά του ο γερμανός καθηγητής Ρούντολφ Χίκελ προτείνει: «Brexit χωρίς συμβιβασμούς αλλά και ως ευκαιρία για την ΕΕ». Αποσπάσματα από τρία άρθρα στη Deutsche Welle, στη συμέχεια:

Ομόφωνη απόφαση των «27» για το Brexit

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν σε ταχεία συμφωνία το Σάββατο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες. Με ομόφωνη απόφασή τους ενέκριναν τις κατευθυντήριες γραμμές για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί αναλυτικά την διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει απέναντι στη Μ. Βρετανία. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου, ενώ στόχος είναι η διαδικασία του Brexit να έχει ολοκληρωθεί το 2019.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν σε κλίμα απόλυτης ενότητας. Οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες, που σημαίνει ότι είναι προϋπόθεση για τα 27 κράτη μέλη να μιλάνε με μια φωνή.

Στο κείμενο των κατευθυντηρίων γραμμών οι «27» υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν μια συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε το Brexit να μην προκαλέσει καμία αναταραχή.

Ωστόσο, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους Βρετανούς ότι πρώτα θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο και, αφού καταγραφεί σημαντική πρόοδος, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. 


Μισέλ Μπαρνιέ, υπό την αιγίδα του θα γίνει η διαπραγμάτευση για το Brexit 

Τρεις προτεραιότητες της ΕΕ

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, οι Ευρωπαίοι βάζουν στο «τραπέζι» τρεις προτεραιότητες.

Η πρώτη αφορά τη διευθέτηση του καθεστώτος των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και των δύο εκατομμυρίων Βρετανών, που εργάζονται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος της εξόδου, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 60 δισ. ευρώ, που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως κράτος μέλος, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στους ιδίους πόρους της ΕΕ, αλλά και σε σχέση με τις άλλες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ευρώπη.

Η τρίτη προτεραιότητα έχει να κάνει με το καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα μετατραπούν τον επόμενο μήνα σε ένα λεπτομερές κείμενο διαπραγματευτικής εντολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό των «27» υπό την αιγίδα του Γάλλου πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

«Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Βρετανοί», διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στις εφημερίδες του μιντιακού ομίλου Funke. Με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, o Σόιμπλε προανήγγειλε σκληρή στάση απέναντι στη Μ. Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. «Η Μ. Βρετανία δεν επιτρέπεται να διαθέτει μετά την έξοδο προνόμια που δεν έχουν και άλλες χώρες», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, καλώντας το Λονδίνο να ανταποκριθεί στις εκκρεμείς οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε παράλληλα το ενδεχόμενο να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία μετά τη βρετανική αποχώρηση. «Τα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να επαρκούν, θα πρέπει να διατεθούν αποτελεσματικότερα», διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά μέσα θα πρέπει να δαπανώνται μόνο για έργα που θα ενισχύουν την Ευρώπη στο σύνολό της, ενώ σχολίασε ότι κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να καλύπτει μόνη της δαπάνες από τις οποίες επωφελείται μόνο η ίδια. 


Στη μακρά και επίπονη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Βρετανία έχει από τώρα θέσει αξιώσεις, αλλά κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου και καθηγητή Ρούντολφ Χίκελ (φωτο αριστερά) στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, που ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit, η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει σκληρή στάση.

«Εάν καταργηθεί αυτή η ελευθερία, τότε ένας κεντρικός πυλώνας της ΕΕ, αυτός της κοινής αγοράς, καταρρέει και γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί» τονίζει προσθέτοντας ότι τώρα ξεκινά μια μακρά πορεία συνειδητοποίησης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που θα φέρει η απόφαση εξόδου. «Γι αυτό πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε όλη η διαδικασία να παραμείνει ανοιχτή, όχι επί τη βάσει του άρθρου 50, αλλά του άρθρου 49, που προβλέπει βήματα σε περίπτωση που κάποιο πρώην κράτος – μέλος θέλει να ξαναμπεί. Αλλά οπορτουνισμός τύπου Τερέζα Μέι είναι απαράδεκτος και επ' αυτού συμφωνώ απολύτως με την γερμανίδα καγκελάριο, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διπλή στρατηγική, από τη μια διαπραγμάτευση των όρων εξόδου και από την άλλη μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως διακήρυξε η Μέι. Αυτό δεν γίνεται. Πρώτα οι διαπραγματεύσεις εξόδου και μετά η συζήτηση για το πώς η Βρετανία θα υπάρξει στην Ευρώπη και στην ΕΕ ως τρίτη χώρα».

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που στις συζητήσεις χάνεται, προσθέτει ο Χίκελ: «Νομίζω ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα συζήτηση για το πώς θα ενισχυθεί μελλοντικά για να συμβάλει, ώστε να περιοριστούν οι αιτίες που προκαλούν σε ορισμένες χώρες – μέλη ‘ευρωάπωση'. Θα πρέπει η Ένωση να το δει αυτό ως ευκαιρία επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει στο εσωτερικό της, έτσι ώστε να σταματήσει και να καταργηθεί η εκμετάλλευση του αρνητισμού προς την ΕΕ».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου