18 Απριλίου 2017

Σκίτσα: Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα

Ενα συγκλονιστικό σκίτσο που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνει την άποψη εκατομμυρίων Τούρκων για τις προθέσεις του Ερντογάν. «Από τον Ατατούρκ στον Δικτατούρκ» (From Ataturk to Dictaturk) είναι ο τίτλος του. Ο σκιτσογράφος με το πρόθεμα του Δικτάτορα κάνει το λογοπαίγνιο «Δικτατουρκ» σχολιάζοντας έτσι το μοντέλο που ονειρεύεται να επιβάλει ο Ερντογάν στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο ενισχύονται αποφασιστικά οι αρμοδιότητες του Προέδρου. Σειμειώνεται ότι το όνομα του ιστορικού μεταρρυθμιστή και ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουτσαφά Κεμάλ, Ατατουρκ, σημαίνει εθνάρχης και «πατέρας των Τούρκων». Το σκίτσο το βρήκαμε στο twitter.com/ Julie Lenarz‏@MsJulieLenarz

Και πιο μέσα ο αυταρχικός Σουλτάνος. Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην Εφημερίδα Συντακτών:

"Αντιδράσεις" από τον διεθνή παράγοντα. Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα Νέα:

Διχαστικό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως σχολίασαν πολλοί. Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη στην Εφημερίδα Συντακτών:

To Διχαστικό δημοψήφισμα. Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου:

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έγιναν δεκτά ως έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος. Στο μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε σήμερα επίσημο αίτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κορυφώνοντας έτσι το κύμα διαμαρτυρίας που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις πιθανές παρατυπίες που ευνόησαν σημαντικά την καμπάνια του «Ναι».

Προεκλογική καμπάνια. Σκίτσο του Latuff:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου