9 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Ψυχραιμία και διάλογος, γιατί κανείς δεν μπορεί να τερματίσει τις προσπάθειες για λύση

"Είναι προφανές πως την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο έχει το καθεστώς Ερντογάν, η Τουρκία", ωστόσο "στόχος δεν είναι να κατηγορηθεί η μια ή η άλλη πλευρά, στόχος και επιδίωξη παραμένει η επίτευξη συμφωνίας" αναφέρει ο Φιλελευθερος. Γιατί "το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί, φτάνει να αποφασίσουν όλοι οι παίκτες ότι στην Κύπρο θα ισχύσει το αυτονόητο, θα λειτουργεί ως κανονικό κράτος" σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι "κανένας δεν νομιμοποιείται να τερματίσει τις προσπάθειες".

Τα δυο άρθρα, που εκφράζουν τη θέση του Φιλελευθερου, στη συνέχεια:

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και διάλογος με εμπλοκή της κοινωνίας
08 Ιουλίου 2017

Το αποτέλεσμα της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Μπορεί να ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη διαδικασία, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικότητας. Η πραγματοποίηση δυο Πενταμερών Διασκέψεων μέσα σε μερικούς μήνες, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, διαμορφώνει, δυστυχώς, μια εικόνα μόνιμου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Και για αυτό ευθύνη έχουν και τα Ηνωμένα Έθνη και κυρίως ο απεσταλμένος τους Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που χωρίς προετοιμασία μεθόδευσε τη σύγκληση των δύο Διασκέψεων.

Είναι προφανές πως την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο έχει το καθεστώς Ερντογάν, η Τουρκία. Από την αρχή της Πενταμερούς Διάσκεψης μέχρι και το τέλος της, ξημερώματα Παρασκευής, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για γεφύρωση των διαφορών. Ούτε ακόμη όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την υπέρβαση και αποδέχθηκε θέσεις που είχε εγείρει η τουρκική πλευρά αποδέχθηκαν να συζητήσουν οι Τούρκοι. Ελπίζουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα καταγράψουν αντικειμενικά τα γεγονότα και θα επιρρίψουν την ευθύνη του αδιεξόδου στην Τουρκία, αν και αυτός δεν είναι ο στόχος, δηλαδή να κατηγορηθεί η μια ή η άλλη πλευρά. Στόχος και επιδίωξη παραμένει η επίτευξη συμφωνίας. Κι αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε, να προσπαθούμε για τη λύση. Όχι, βέβαια, την όποια λύση. Θέλουμε λύση, που θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη δηλαδή. Για να είναι βιώσιμη η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική.

Τι πρέπει να γίνει μετά το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη για την Κύπρο; Χρειάζεται να διεξαχθεί ένας σοβαρός διάλογος για το τι μέλλει γενέσθαι. Χρειάζεται προβληματισμός και επιβάλλεται να διαμορφωθούν, μέσα από συζητήσεις, ιδέες και εναλλακτικά σενάρια. Οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει να είναι προνόμιο μόνο των πολιτικών δυνάμενων. Πρέπει να εμπλακούν σε αυτές και οι πολίτες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Ολόκληρη, δηλαδή, η κοινωνία. Αφορά το μέλλον της χώρας και του λαού και γι' αυτό και επιβάλλεται να απασχολήσουν τα επόμενα βήματα όλους. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο μια ελίτ, που για χρόνια διαχειρίζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το εθνικό θέμα.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις και μεθοδεύσεις σε διάφορα επίπεδα. Θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθούμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών μετά το ναυάγιο. Υπενθυμίζεται πως εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει και η εξαμηνιαία έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία δεν αποκλείεται να περιληφθεί και αναφορά για τα όσα διαδραματίσθηκαν για εννέα ημέρες στο ελβετικό θέρετρο, στο Κραν Μοντάνα. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Γι' αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Χρειάζονται όλοι να συμπεριφερθούν σοβαρά και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό επιβάλλουν οι στιγμές.

Κανείς δεν μπορεί να τερματίσει τις προσπάθειες για λύση
09 Ιουλίου 2017

Το Κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, φτάνει να αποφασίσουν όλοι οι παίκτες ότι στη χώρα μας θα ισχύσει το αυτονόητο και θα λειτουργούμε ως κανονικό κράτος. Για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει, θα πρέπει να τεθούν κάποια δεδομένα ενώπιον όλων και να δοθούν και απαντήσεις.

ΠΡΩΤΟ, η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και έκτοτε κατέχει παράνομα και διά της βίας των όπλων το 1/3 του κυπριακού εδάφους. Αυτό μπορεί να λυθεί με την αποχώρηση πλήρως και σύντομα των κατοχικών στρατευμάτων.

ΔΕΥΤΕΡΟ, η Τουρκία επικαλείται το «μονομερές της δικαίωμα να παρεμβαίνει» αλλά και το σύστημα εγγυήσεων. Η κατάργηση αυτού του συστήματος, χωρίς παραθυράκια ή μεταβατικές περιόδους, είναι αδιαπραγμάτευτο. Κατάργηση αμέσως. Η Τουρκία επέμεινε στο Κραν Μοντάνα στις εγγυήσεις και στην παραμονή στρατευμάτων και αυτή η θέση της τούμπαρε τη Διάσκεψη. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους τρίτους.

ΤΡΙΤΟ, η Άγκυρα έχει κουβαλήσει, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση, πέραν των 100.000 Τούρκων εποίκων στο νησί. Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και αντιμετωπίζεται μόνο με την άρση της παρανομίας, του εγκλήματος.

ΤΕΤΑΡΤΟ, η Τουρκία ελέγχει πολιτικά, οικονομικά την κατεχόμενη Κύπρο. Η πολιτική της, διαχρονικά, στοχεύει στον πλήρη στρατηγικό έλεγχο του νησιού κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις μεθοδεύσεις που υιοθετεί η Άγκυρα.

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εάν ισχύσουν στην Κύπρο τα αυτονόητα. Υπάρχει κανείς που θα απορρίψει μια συμφωνία που θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα; Τότε, είναι σίγουρο πως θα αποσπάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Εάν η λύση διασφαλίζει ότι θα εφαρμοσθεί και δεν θα καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία, τότε σίγουρα θα τύχει θερμής υποδοχής. Μια συμφωνία, η οποία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξασφαλίζει όλες τις βασικές ελευθερίες, θα γίνει συντριπτικά αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους. Εάν η λύση είναι δημοκρατική και δεν υιοθετεί λογικές διαχωρισμού και δεν προβλέπει πολίτες δύο ταχυτήτων, τότε δεν θα υπάρχει Ελληνοκύπριος, ο οποίος δεν θα την αποδεκτεί. Δεν θα υπάρχει Ελληνοκύπριος, ο οποίος θα την απορρίψει. Ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξει ούτε και Τουρκοκύπριος, ο οποίος θα την απορρίψει.

Οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού έχουν περιπλεχθεί γιατί έχει χαθεί η ουσία και δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα στη σωστή του βάση. Πώς μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα όταν, για παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής παράγοντας, δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος;

Θεωρούμε πως η ελπίδα πρέπει να παραμένει ζωντανή και οι προσπάθειες να συνεχίζονται μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Είναι προφανές πως κανένας δεν νομιμοποιείται να τερματίσει τις προσπάθειες. Για να προχωρήσει η διαδικασία, πρέπει να κάνει πίσω η Τουρκία. Να αντιληφθεί πως τα οφέλη της θα είναι μεγαλύτερα εάν αποχωρήσει από την Κύπρο και λειτουργήσει ως ένας καλός γείτονας. Μια συμφωνία θα αντέξει, θα γίνει αποδεκτή μόνο εάν η Τουρκία είναι εκτός της μεγάλης εικόνας. Εκτός της Κύπρου. 

Πηγή, philenews.com και ειδικότερα από:
Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και διάλογος με εμπλοκή της κοινωνίας
Κανείς δεν μπορεί να τερματίσει τις προσπάθειες για λύση






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Εκεί στην Ελβετία μπήκε η ταφόπλακα της λύσης του Κυπριακού. Ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, τα plan B και C του Ερντογάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή