10 Ιουνίου 2017

Ο Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων

Ο «Παρθενώνας των βιβλίων» δεν δεσπόζει στην Ακρόπολη των Αθηνών αλλά στο κέντρο μίας χαρακτηριστικής πόλης της γερμανικής περιφέρειας, το Κάσελ. Οι κολόνες του δεν είναι από πεντελικό μάρμαρο αλλά από βιβλία που απαγορεύθηκαν κάποτε σε κάποια μέρη του κόσμου.

Ο ναός αυτός, μία μνημειακή εγκατάσταση τέχνης, αναδεικνύεται ως το κύριο αξιοθέατο της Documenta 14, της διάσημης συνάντησης της σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια από το 1955 και επίσημα ξεκινάει σήμερα. 

Οι πρόεδροι Γερμανίας και Ελλάδας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασαν την 14η documenta στο Κάσσελ. Φωτο από dw.com

Το αξιοθαύμαστο έργο της εικαστικής καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που τοποθετήθηκε σε μία από τις κεντρικές πλατείες της γερμανικής αυτής πόλης, αποτελεί μία μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία παντός είδους. 


Η καλλιτέχνις από την Αργεντινή συγκέντρωσε έπειτα από δημόσια πρόσκληση 100.000 απαγορευμένα και λογοκριμένα βιβλία για να συμβολίσει τη σημασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών μέσα από το σύμβολο της Δημοκρατίας. 

Ισχυρό σύμβολο μίας στοιχειωμένης και ντροπιασμένης από το ναζιστικό της παρελθόν Γερμανίας, «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» οικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο, όπου το 1933 κάηκαν τα βιβλία των Eβραίων και μαρξιστών συγγραφέων από τους Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ.

Η Μάρτα Μινουχίν 

Η Μάρτα Μινουχίν, γεννημένη το 1943 στο Μπουένος Αϊρες, υλοποίησε για πρώτη φορά το εμβληματικό αυτό έργο το 1983, τη χρονιά που κατέρρευσε η δικτατορία της Αργεντινής, ύψώνιντας τον «El Parthenon de libros» σε ένα μικρότερο αντίγραφο του αυθεντικού. Τότε η καλλιτέχνις από την Αργεντινή χρησιμοποίησε 25.000 βιβλία που είχε κατασχέσει η στρατιωτική δικτατορία και τα οποία αργότερα μοίρασε στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις της documenta στην Αθήνα συνεχίζονται μέχρι τις 16 Ιουλίου. 

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
1 Απριλίου 2017
Eλληνική Documenta εν μέσω κριτικής
6 Απριλίου 2017
Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της «documenta 14»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου