2 Μαρτίου 2018

Ανεξέλεγκτη δράση αναρχικών που τα βάζουν με την ελληνική πολιτεία

Σε κλιμάκωση της δράσης τους προχωρούν ομάδες αναρχικών, με αίτημα τη μεταγωγή του κατηγορουμένου για τρομοκρατία Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στον Κορυδαλλό. Ο 29χρονος κατηγορείται για την αποστολή δεμάτων-βόμβες στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σχετικά ρεπορτάζ από την Καθημερινή και τη Deutsche Welle στη συνέχεια:

Ανεξέλεγκτες επιθέσεις και απειλές από αναρχικούς 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, αντιεξουσιαστές έσπασαν τις βιτρίνες τουλάχιστον δέκα καταστημάτων στην οδό Ερμού, προκάλεσαν φθορές στο γραφείο της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνας Ζαραφωνίτου, ενώ πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Η Αυγή», ζητώντας να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα για μεταγωγή του Κ. Γιαγτζόγλου στην Αθήνα. 

Η καταδρομική επίθεση στην οδό Ερμού έγινε στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης από 30 - 40 κουκουλοφόρους. Με σφυριά και βαριοπούλες έσπασαν τις τζαμαρίες τουλάχιστον 10 καταστημάτων και τράπηκαν σε φυγή. «Η ενέργεια εντάσσεται στο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει για τον αιχμάλωτο σύντροφό μας και που θα ισοπεδώσει την πόλη», αναφέρεται σε κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. 

Οι άγνωστοι δράστες που εισέβαλαν και βανδάλισαν το γραφείο της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου, Χριστίνας Ζαραφωνίτου, στις 8.30 το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, ήταν δύο και είχαν στην κατοχή τους βαριοπούλες και διαρρηκτικά εργαλεία με τα οποία παραβίασαν την πόρτα του γραφείου και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στο εσωτερικό. 

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Γιαγτζόγλου αναρχικοί έκαναν κατάληψη στα γραφεία της «Αυγής», ενώ το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από ξενοδοχείο, όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. 


Εμπρηστικές επιθέσεις και βανδαλισμοί σημειώθηκαν και εκτός Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τις 10 π.μ. της Τετάρτης, νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων έξω από το Αριστοτέλειο και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του 29χρονου, που κατηγορείται για την αποστολή δεμάτων-βόμβες στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην Πάτρα σημειώθηκε επίθεση με μολότοφ σε παράρτημα του υπουργείου Γεωργίας, ενώ πυρπολήθηκαν το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και ένα ΑΤΜ.

Η ανεξέλεγκτη, μέσα σε ένα 24ωρο, δράση μερίδας αναρχικών προκαλεί ερωτήματα για τα αντανακλαστικά και τη «διορατικότητα» της ΕΛ.ΑΣ., καθώς έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο μπαράζ «δράσεων» και επιθέσεων, με αποκορύφωμα το «χτύπημα» με χειροβομβίδα κατά του Α.Τ. Καισαριανής. 

Το βράδυ της Πέμπτης αντιεξουσιαστές, με αίτημα και πάλι τη μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, στο Φάληρο. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε 15 προσαγωγές. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. 


«Αναρχικοί τα βάζουν με την ελληνική πολιτεία»

Σύμφωνα με τη 
Deutsche Welle, δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για τους βανδαλισμούς και τις εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα από ομάδες κουκουλοφόρων ως ένδειξη συμπαράστασης στον κατηγορούμενο για τρομοκρατία Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου:

Υπό τον τίτλο «Αναρχικοί τα βάζουν με την ελληνική πολιτεία» η εφημερίδα Lübecker Nachrichten δημοσιεύει άρθρο που αναφέρεται στα επεισόδια στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Αναβρασμός στην Ελλάδα: αναρχικοί ρημάζουν καταστήματα και καίνε αυτοκίνητα – με τη βία θέλουν να πετύχουν τη μεταγωγή ενός φερόμενου τρομοκράτη από τη Λάρισα στην Αθήνα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για επιείκεια απέναντι στους ταραξίες.

Τα ίχνη της καταστροφής είναι οφθαλμοφανή: κατεστραμμένες βιτρίνες στην οδό Ερμού, τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, καμένα αυτοκίνητα σε τέσσερις γειτονιές, ρημαγμένες καφετέριες, κατεστραμμένα ΑΤΜ. Εδώ και τρεις μέρες αναρχικοί συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Βόλο και τη Λάρισα, όπου καταγράφονται επεισόδια.

Με βαριοπούλες και μολότοφ οι κουκουλοφόροι δείχνουν την ‘αλληλεγγύη' τους με τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten επισημαίνει: «Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, καμένα αυτοκίνητα, ρημαγμένες καφετέριες. Εδώ και τρεις μέρες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις σημειώνονται επεισόδια από αναρχικούς. (…)

Στην Αθήνα δεν περνά τους τελευταίους μήνες σαββατοκύριακο χωρίς επεισόδια αναρχικών. Καταστρέφουν καταστήματα, επιτίθενται στην αστυνομία με πέτρες και μολότοφ, καίνε αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών. Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δείχνει επιείκεια απέναντι στους δράστες. Επικριτές της κυβέρνησης λένε πως ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχωρίζει με σαφήνεια τη θέση του από την πολιτικά υποκινούμενη βία και τρομοκρατία». 

Η ευθύνη

Ν. Τόσκας: «H ΕΛΑΣ δεν έκανε σωστά τη δουλειά της» δήλωσε, μιλώντας στον ΑNT1, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, για το μπαράζ επιθέσεων αναρχικών και αντιεξουσιαστών των τελευταίων ημερών, ενώ μίλησε για μία ακόμη φορά με σκληρή γλώσσα κατά του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, στον οποιο συνέστησε να «κάνει τη δουλίτσα του». Σημείωσε ακόμη ότι από σήμερα θα ενεργοποιηθεί ένα σώμα αποτελούμενο από 200 αστυνομικούς, το οποίο θα περιπολεί στο κέντρο της Αθήνας και θα επεμβαίνει όπου χρειαστεί για την αποφυγή επεισοδίων. 

Γ. Καμίνης: Η ευθύνη για την προστασία του πολίτη στα χέρια του Τσίπρα. «Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο, υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ρίχνει τις ευθύνες στους υφισταμένούς του αστυνομικούς. Με τον τρόπο αυτό παραδέχεται ότι δεν έχει τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. και ότι είναι απλός παρατηρητής. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η ευθύνη είναι πλέον στα χέρια του Πρωθυπουργού» αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σε δήλωσή του στα «Νέα»

Στην αντεπίθεση οι Ειδικοί Φρουροί κατά Τόσκα για τα επεισόδια. Φόβους ότι η κλιμάκωση των φαινομένων βίας μπορεί να οδηγήσει σε νεκρό συνάδελφό του ή πολίτη εξέφρασε ο γ.γ. των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος μιλώντας στον Σκάι. Πως να αντιμετωπιστούν οι μπαχαλάκηδες διερωτήθηκε «όταν καταργείς την Ομάδα Δέλτα, η οποία, όπως είπε δημιουργήθηκε ακριβώς για την αντιμετώπιση των μπαχαλάκηδων. Και όταν η ομάδα ΔΙΑΣ παραμένει σταθερή… Όταν βλέπετε να προσάγονται Ρουβίκωνες και μετά να ψέγονται συνάδελφοι που τους προσήγαγαν. Όταν δεν σχηματίζεται καμία δικογραφία εις βάρος τους». 

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr , Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου