8 Μαρτίου 2018

Συζήτηση για Προκαταρκτική για Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη

(upd) Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, για τους Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ειδικότερα:

Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές: Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισε 1.

Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές: Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. 'Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145. Παρών ψήφισε 1.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές: Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισε 1. 

Νωρίτερα γράφαμε: 

Mέσα σε κλίμα έντασης, με σκληρές φράσεις και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, εξελίσσεται η συνεδρίαση της Βουλής, επί της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την ανάγκη διερεύνησης πιθανών ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού, και Π.Πολάκη. Η δικομματική πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση, η αντιπολίτευση την καταγγέλει γι’ αυτή τη στάση της. Σκληρή ήταν η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη. 

Πρώτος, εκ των τριών αναφερομένων στην πρόταση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά ένα «μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού». Για «ατεκμηρίωτο, άγαρμπο και αδέξιο πολιτικό αντιπερισπασμό» κατηγόρησε την ΝΔ ο κ. Ξανθός. «Οσο κι αν ψάχνετε, δεν θα μας βρείτε πουθενά, επειδή δεν χρωστάμε πουθενά», είπε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης. 

Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως μετά την τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, τόνισε: «τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεσθε όχι για την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία». Η κυβέρνηση θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα και κάποιοι δεν μπορούν αυτό να το χωνέψουν», σχολίασε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος. Σε υψηλούς τόνους και ο κ. α. Λοβέρδος: «Επειδή ο Πρωθυπουργός μίλησε για συμμορία διαφθοράς, θέλω να ξεκαθαρίσουμε τούτο: Σε μία μόνο συμμορία δικαιούται να αναφερθεί. Και είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η δική του. Γιατί τον τίτλο του αρχισυμμορίτη τον έχει κερδίσει επάξια κι αδιαμφισβήτητα ο κ. Τσίπρας, αυτός ο αδύναμος πρωθυπουργός με τις απαίσιες μεθοδεύσεις του για ηθική δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων, που κυβερνάει σε έναν ειδεχθή εναγκαλισμό με τον ακροδεξιό του συνεταίρο», είπε. 

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ξέσπασε στη Βουλή. 

Για μια «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια πρόταση που την θυμήθηκαν ξαφνικά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Novartis» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε «εαν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου» όπως είπε

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήρθε με τη δευτερολογία του. «Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο δεν είναι σπατάλη χρόνου αλλά θεσμική υποχρέωση... ίσως έτσι να αντιληφθείτε και τη διάκριση των εξουσιών την οποία συστηματικά παραβιάζετε», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για το ύφος της ομιλίας του. «Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επι 35 λεπτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει από τον κ. Μητσοτάκη την ακόλουθη απάντηση: «Εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των αντιπαραθέσεων, δεν χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους για να προσελκύω το χειροκρότημα. Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη ούτε για το ήθος ούτε για τον τρόπο που αρθρώνω τον κοινοβουλευτικό μου λόγο».

Από την λεκτική αντιπαράθεση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εθνικά ζητήματα με τον Κυρ. Μητσοτάκη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για "επιπολαιότητα στο θέμα ονομασίας των Σκοπίων" και εκείνον να απαντά ότι "
έχει και διατυπώνει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία".

Πιο νωρίς το πρωί γράφαμε: 

Σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη με βάση τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και "η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή". Επίσης "η τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη" από την οποία "υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ".

Στη συνεδρίαση, αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, απο τους οποίους ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους. Η συνεδρίαση θα αρχίσει με τις ομιλίες των εισηγητών των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, στη συνέχεια θα δοθεί ο λόγος στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ενδιάμεσα μπορούν να πάρουν τον λόγο οι τρεις αναφερόμενοι στην πρόταση της ΝΔ.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία. Θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τρεις κάλπες, μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την υπόθεση Novartis. Για τη συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρέπει να συγκεντρωθούν 151 θετικές ψήφοι.

Η πρόταση της ΝΔ

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ:

"Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες".


Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου