13 Αυγούστου 2018

"Τουρκικό χτύπημα" βύθισε το Χρηματιστήριο στην Αθήνα

Βαριές απώλειες -6,66% για τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη και -3,10% για τον γενικό δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, στη σκιά των εξελίξεων στην Τουρκία
Ενδείξεις ενός μίνι sell off σήμερα στην Αθήνα, που έπληξε κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, έδειξαν πόσο ευάλωτο είναι στις εξωτερικές αναταράξεις το χρηματιστήριο Αθηνών, που υπέκυψε στο risk off των αναδυόμενων αγορών. Και αυτό παρά την αναβάθμιση, κατά δύο βαθμίδες, της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την Παρασκευή.

Ειδικότερα 
σήμερα, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 3,10% στις 720,71 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ. Σημαντικά μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη που έκλεισε με πτώση 6,66% στις 745,33 μονάδες, μια πτώση που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη (κατά -2,03%) της Παρασκευής.

Σε επίπεδο τίτλων η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που έφτασαν το -8,24%, ακολούθησαν η Alpha Bank με -7,47%, η Εθνική με -6,43% και η Eurobank με -4,77%. Πτώση επίσης, μεταξύ άλλων,  σημείωσε ο ΟΤΕ (-3,29%), ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο. 

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών στις 13.8.2018

Αλώβητος δεν έμεινε ούτε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, ειδικά οι τράπεζες εκείνες που έχουν έκθεση στην τουρκική οικονομία. Και δεν είναι λίγες, αφού σύμφωνα με το Reuters η ισπανική BBVA κατέχει το 50% της τουρκικής Garanti, η ιταλική Unicredit διαθέτει περί του 40% της Yapi Kredi και η γαλλική BNP Paribas έχει στην κατοχή της το 72% της ΤΕΒ. Οι ING και HSBC διαθέτουν ομότιτλες θυγατρικές (στις οποίες κατέχουν το 100%) στην Τουρκία.

Η κρίση που κατακλύζει τις τουρκικές αγορές, λόγω της διπλωματικής ρήξης της χώρας με τις ΗΠΑ, έχει στείλει κύματα πανικού στις αναδυόμενες αγορές, στέλνοντας πολλά βασικά νομίσματα σε πολυετή χαμηλά, ταρακουνώντας παράλληλα και τις αγορές μετοχών. Βέβαια, το εύλογο ερώτημα σήμερα προέρχεται από τις σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο στην Αθήνα, συγκριτικά με τις λοιπες ευρωπαϊκές αγορές, παρότι η έκθεση του εγχώριου banking στην τουρκική αγορά/οικονομία είναι πολύ μικρότερη.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι το sell-off της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές με το ευρώ αλλά και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να έχουν ήδη επηρεαστεί έντονα από την κρίση της Τουρκίας.

Στο περιβάλλον αυτό, τα ελληνικά ομόλογα για μία ακόμη φορά παρασύρθηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις, αψηφώντας την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες και στο "ΒΒ-" στην οποία προχώρησε ο οίκος Fitch την Παρασκευή. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου. Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου