13 Αυγούστου 2018

Τουρκία: Η λίρα παρά τα μέτρα κατρακυλά, o σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει!

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου στη δίνη των εντάσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον. Περιορισμένη η επίδραση των μέτρων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. Η επαπειλούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι πιθανές συνέπειες της διελκυστίνδας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου. Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle:

Η λίρα κατρακυλά παρά τα τουρκικά μέτρα

Νέο ιστορικό χαμηλό σημειώνει σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα με πιέσεις και απειλές κατά της Τουρκίας.

Το τουρκικό χρηματιστήριο υποχωρεί σήμερα κατά 4% και η επίδραση των εξαγγελιών της κεντρικής τράπεζας, η οποία εγγυήθηκε την ρευστότητα στις τράπεζες της χώρας, είχε περιορισμένη επίδραση στις ισοτιμίες, παρότι η κεντρική τράπεζα έριξε στην αγορά έξι δις δολάρια και χρυσό αξίας ακόμη 3 δις δολαρίων.

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για 346 λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων μεταδίδονται ειδήσεις με στόχο να προκαλέσουν πανικό και να χειραγωγηθούν οι αγορές. Με νέα ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται ότι πρόκειται για επιχείρηση που είναι μέρος του οικονομικού πολέμου που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τονίζεται πως στη χθεσινή ομιλία του προέδρου Ερντογάν δεν τίθεται πουθενά θέμα μπλoκαρίσματος καταθετικών λογαριασμών. 


Η Άγκυρα σηκώνει το γάντι του Τραμπ

Χθες αργά το βράδυ και ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει πως δεν κινδυνεύουν οι καταθετικοί λογαριασμοί ούτε τίθεται θέμα μετατροπής των λογαριασμών συναλλάγματος σε τουρκική λίρα, απαντώντας σε σχετικές φήμες.

Η Άγκυρα σηκώνει το γάντι που έριξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του ο Ταγίιπ Ερντογάν. «Βλέπουμε το παιχνίδι σας και δεν θα παραδοθούμε», επισήμανε ο τούρκος πρόεδρος. Η κρίση που προκαλεί ελεύθερη πτώση στην αξία της τουρκικής λίρας και πλήττει την τουρκική οικονομία τώρα έχει επιπτώσεις και στις διεθνείς αγορές.

Την Παρασκευή, το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ ανήλθε στο 7,15. Αντιστοίχως ανεβαίνει και ο χρυσός, ενώ κατέρρευσε το χρηματιστήριο. Ο Προέδρος Ερντογάν στην πιο κρισιμη οικονομική καμπή της διακυβέρνησης του από το 2002 απάντησε με την δήλωση "μην δινεται σημασία στις εκστρατείες αυτές. Αν εκείνοι έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον λαό, το δίκιο, και τον Θεό μας”. Αν και το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και δεν αφορά απλά την οικονομία της χώρας, οικονομολόγοι συγκλίνουν στο ότι, το μόνο πιθανώς πραγματικά αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είναι η αύξηση επιτοκίων.

Το ερώτημα που πλέον παραμένει είναι ποιες θα είναι οι αντοχές των τραπεζών και της τουρκικής οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που επιστρέφει δριμύτερο το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, με το οποίο η Τουρκία έχει σημαντικές οικονομικές συναλλαγές. 


«Ο σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει»

Η επαπειλούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι πιθανές συνέπειες της διελκυστίνδας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο επίκεντρο των σχολίων του ευρωπαϊκού τύπου:

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Το γεγονός ότι η Τουρκία τα έβαλε ειδικώς με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθιστά σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις για την έκβαση αυτής του δράματος. Η ισχύς, η περηφάνια και οι προκαταλήψεις είναι στοιχεία που εκτιμά και ο αμερικανός πρόεδρος. Η αμοιβαία δυσπιστία επιβαρύνει εδώ και καιρό τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ενώ ο πόλεμος στη Συρία μεγάλωσε το ρήγμα. Όπως και η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ο Ερντογάν καταλογίζει στις ΗΠΑ συνυπαιτιότητα επειδή φιλοξενούν τον ιμάμη Γκιουλέν. Γι΄ αυτό και έριξαν στη φυλακή έναν αμερικανό πάστορα στην Τουρκία, τον οποίο ο Τραμπ προσπαθεί να απελευθερώσει με όλα τα μέσα. Η απόπειρα πραξικοπήματος παραμένει ένα σκοτεινό κεφάλαιο που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια συνομωσίας».

Η Allgemeine Zeitung του Μάιντς σκιαγραφεί μια πιθανή λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο: «Επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, υπέρβαση των διαφορών με τη Ρωσία. Αμφότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι για την Άγκυρα. Αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν υποδέχεται τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ενώ το Σεπτέμβριο επισκέπτεται τη Γερμανία. Στην παρούσα φάση όμως ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να γνωρίζει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει».

Η Hannoversche Allgemeine σημειώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αν αναγνωρίσει τις πραγματικότητες. Μια από αυτές: ο σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει.

Η αυστριακή Tages-Anzeiger: «Η μεγάλη υπόσχεση του Ερντογάν ήταν ότι οι Τούρκοι θα ζουν σε ευημερία για όσο διάστημα είναι εργατικοί και όσο επιτρέπουν στον ίδιο να κυβερνά τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα τηρούσε την υπόσχεση αυτή και οι μισθοί αυξάνονταν διαρκώς. Πλέον όμως έχει επέλθει ο κατήφορος και ξυπνούν μνήμες του 2001. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τότε σχεδόν στο 70%. Σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη αυτό το σημείο. Ωστόσο και η κρίση του 2001 δεν είχε μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια που ανέδειξαν τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αυτό οδήγησε εν τέλει τον Ερντογάν στην εξουσία. Γι' αυτό και δεν του αρέσουν αυτές οι μνήμες».

Η βελγική De Standaard: «[…] Η τουρκική κρίση καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη. Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα αναζητήσει νέους φίλους. Αφού μαλώνει με τον αμερικανό λαϊκιστή, θα τα βρει με τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας. Ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχει παραγγελθεί ήδη. Η Ευρώπη παρακολουθεί άπραγη και, φοβούμενη τις εξελίξεις, ελπίζει ότι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζές της όπως και η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Το ενδεχόμενο να βροντοφωνάξει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν φαίνεται να τίθεται καν».

Πηγή: 
Deutsche Welle και ειδικότερα από 
https://p.dw.com/p/334Vb και https://p.dw.com/p/333Cx 


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου