10 Αυγούστου 2018

Άρση του waiver και πτώση για τις ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστήριο

Δέκα μέρες πριν την "έξοδο" της χώρας από την εποχή των μνημονίων και την είσοδό της σε μια νέα φάση επιτροπείας, ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ το τέλος του waiver για τις ελληνικές τράπεζες από τις 21 Αυγούστου.

Έτσι, σήμερα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιστεκόταν, μόλις έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ έβαλε τέλος στη φθηνή ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, αίροντας στις 21 Αυγούστου την κατά παρέκκλιση αποδοχή ελληνικών τίτλων χωρίς επενδυτική βαθμίδα (waiver) τους οποίους κατέθεταν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας με μηδενικό επιτόκιο, οι πιέσεις εντάθηκαν. 

Το κλείσιμο της αγοράς βρήκε τον Τραπεζικό Δείκτη μειωμένο κατά 2,03% με τις μεγαλύτερες επιμέρους απώλειες να καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς (-3,74%) και να ακολουθούν η Eurobank (-2,33%), η Εθνική Τράπεζα (-1,62%) και η Alpha Bank (-1,60%). Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σήμερα Παρασκευή με απώλειες 1,45% στις 743,73 μονάδες. 

 Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 10.8.2018

Και μπορεί η άρση του waiver να ήταν αναμενόμενη, ως απόρροια της λήξης του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου, και οι επιπτώσεις της κατά το μεγαλύτερο μέρος να είχαν προεξοφλήθεί, εντούτοις όπως φάνηκε σήμερα δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που θεωρούσαν ότι η εξαίρεση… θα συνεχιζόταν.

Πλέον, με το τέλος του waiver, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να πάρουν πίσω τα κρατικά ομόλογα που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα. Το ποσό που αντιστοιχεί στη ρευστότητα που θα πρέπει να επιστρέψουν εκτιμάται, σύμφωνα με το Capital.gr, στα 3,5 δισ. ευρώ περίπου. Όμως η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα τους επιστραφεί είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η ΕΚΤ αποδέχεται μεν όσο διαρκεί το waiver τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αλλά "κουρεύει" σε μεγάλο ποσοστό την εγγυητική τους αξία.

Όμως, "δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες μετά το τέλος του waiver. Το σχέδιο επιστροφής της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ είναι έτοιμο εδώ και καιρό. Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για την υλοποίησή του καθώς η σχετική διαδικασία είναι σχεδιασμένη, απολύτως προβλέψιμη και θα είναι ομαλή...". Αυτό δήλωσε αρμόδιος παράγοντας της ΕΚΤ, σε ερώτημα του Capital.gr αναφορικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες από την απόφαση της ΕΚΤ για διακοπή του 
waiver.

Πηγή: Στοιχεία από capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου