11 Απριλίου 2023

Το Σκίτσο της Ημέρας 11.4.2023

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε κατσουφιασμένος, ωστόσο μια γυναίκα που καθόταν στις θέσεις των ενόρκων έδειχνε να απολαμβάνει το θέαμα. «Είναι διασκεδαστικό να τον ζωγραφίζει κανείς», λέει η Τζέιν Ρόζενμπεργκ, σκιτσογράφος με εμπειρία στις αίθουσες δικαστηρίων, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Το πρόσωπό του είναι πολύ εκφραστικό. Κι έχει κι εκείνα τα μαλλιά που μοιάζουν με καπέλο».

Η Ρόζενμπεργκ είχε στη διάθεσή της μόλις 20 λεπτά για να σκιτσάρει και να παραδώσει το έργο στους πελάτες της από τον χώρο των μίντια. Σε αυτούς θα περιλαμβανόταν και το περιοδικό The New Yorker, το οποίο, για πρώτη φορά από την κυκλοφορία του, το 1925, φιλοξένησε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο από δικαστήριο (The New Yorker @NewYorker). 

Την περασμένη Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε αθώος για 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων με στόχο να αποκρύψει πληρωμές προς την πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.

Εχοντας πλάι της το τρίποδο και μια βαλίτσα γεμάτη με τα σύνεργά της, η Ρόζενμπεργκ ξεκίνησε να ζωγραφίζει τον Τραμπ, αλλά όταν εκείνος δήλωσε αθώος, η σκιτσογράφος αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει ακόμα ένα σκίτσο του. Πλέον, ο Τραμπ ήταν γυρισμένος προς την κατεύθυνση όπου καθόταν εκείνη. Εμοιαζε δύσθυμος. «Σκέφτηκα: “Αχά – αυτό είναι”!» είπε και κινήθηκε γρήγορα: «τα χέρια μου “πετούσαν” πιο γρήγορα από τον ρυθμό του μυαλού μου». Και κάπως έτσι ολοκλήρωσε το έργο. 


Το σκίτσο έκανε τον γύρο του Διαδικτύου -το τουίτ στον επίσημο λογαριασμό του Reuters Pictures (Reuters Pictures @reuterspictures) αναπαράχθηκε εκατομμύρια φορές- ενώ σχολιάστηκε εκτενώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί μελέτησαν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ: Το στόμα ήταν λίγο γυρισμένο, τα φρύδια είχαν το σχήμα του τόξου, ενώ τα χέρια του ήταν διπλωμένα σε αμυντική στάση.

Το σκίτσο αποτελεί αναμφισβήτητα έναν θρίαμβο στην καριέρα της -γεννημένης στο Μπρούκλιν- Ρόζενμπεργκ.

Πηγές: The Washington Post , kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου