24 Απριλίου 2023

Société Générale: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε οικονομικές επιδόσεις στην ευρωζώνη

Την υπεραπόδοση της Ελλάδας έναντι όλων των οικονομιών της ευρωζώνης, με κύριους "μοχλούς" τη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, υπογραμμίζει η γαλλική τράπεζα σε νέα της ανάλυση. Παράλληλα προβλέπει πως η πτωτική τροχιά στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι πιο πιθανή στα τέλη του 2023. Ωστόσο, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών και της όλης διαδικασίας.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Société Générale, η ελληνική οικονομία ξεπέρασε σε επιδόσεις όλες τις χώρες της ευρωζώνης καταγράφοντας ισχυρή ανάκαμψη μετά την COVID-19, με το επίπεδο του ΑΕΠ να κινείται 6,5% πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία (έναντι 2,5% για τη ζώνη του ευρώ). Οι κύριοι λόγοι για αυτή την υπεραπόδοση είναι: 1) μια αποτελεσματική δημοσιονομική απάντηση (η μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ το 2020-21 σύμφωνα με το ΔΝΤ) και 2) το δυναμικό ριμπάουντ μετά την COVID και τα αρκετά χρόνια αδυναμίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Παράλληλα, η κατανάλωση και οι επενδύσεις συνέβαλαν σημαντικά στην υπεραπόδοση της Ελλάδας.

Η γαλλική τράπεζα πιστεύει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρή, χάρη στα κεφάλαια του NGEU (11% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις και 6,8% σε δάνεια σε διάστημα έξι ετών, μεταξύ των μεγαλύτερων αποδεκτών στην ΕΕ), αλλά και σε μια σταθερή βελτίωση του δυναμικού ανάπτυξης.

Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί περαιτέρω γρήγορα τα επόμενα χρόνια. Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ήταν επίσης εντυπωσιακή, με το δημόσιο χρέος να έχει πέσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ το 2022 - το χαμηλότερο σε δέκα χρόνια και 35 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την κορύφωσή του το 2020. Αυτή η τάση, όπως επισημαίνει η SocGen, είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα πολλά χρόνια, καθώς η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τις κινήσεις των ελληνικών ομολόγων. (...) 

Προσοχή όμως στην πολιτική αβεβαιότητα μετά τις γενικές εκλογές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει μπόνους πλειοψηφίας και θα εφαρμοστεί ένα αναλογικό σύστημα, το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 34% των προθέσεων ψήφου, ακολουθούμενη από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με 29% και το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ με 11%. Αριθμητικά ή πολιτικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) θα είναι πρόκληση, παρόλο που αυτά τα κόμματα έχουν δεσμευτεί σε γενικές γραμμές στις μεταρρυθμίσεις και τα έργα που ενσωματώνονται στη διαδικασία του NGEU. Πιο προβληματικοί συνασπισμοί για τις αγορές και την ΕΕ θα ήταν είτε ΝΔ-Ελληνική Λύση (ευρωσκεπτικιστικό υπερεθνικιστικό κόμμα) είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 (κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη). Όμως, όπως και οι άλλες δύο επιλογές, αυτά τα κόμματα πιθανότατα δεν θα έχουν τα μέσα (απόλυτη πλειοψηφία) ή την πολιτική βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η επανάληψη των εκλογών (μέχρι τις αρχές Ιουλίου) φαίνεται λοιπόν μια μεγάλη πιθανότητα, όπως σημειώνει η SocGen αλλά με διαφορετικό –ημιαναλογικό– σύστημα. (...) Με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα εξακολουθούσε να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας κατά περίπου 20 έδρες. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού ή μειοψηφίας, με τους κινδύνους πολιτικής παράλυσης που αυτό συνεπάγεται.

Η Ελλάδα πιθανότατα θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023. Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών θα υποστηρίζει την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. (...) Η συνεχής βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών μετρήσεων θα πρέπει σχεδόν να εγγυηθεί την επιστροφή της αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμά η SocGen. Το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα είναι στο τέλος του 2023. (...) Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν πριν μειωθεί η (κυβερνητική) αβεβαιότητα. Ως εκ τούτου, η SocGen επαναλαμβάνει ότι το πιο πιθανό timing για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε BBB- είναι η 20ή Οκτωβρίου για την S&P και η 1η Δεκεμβρίου για τη Fitch.

Πηγή: Société Générale: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε οικονομικές επιδόσεις στην... (capital.gr)

Σχετική ανάρτηση: P. Spiegel: Επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου