20 Απριλίου 2023

Με λίστα στις ευρωεκλογές;

Μετά την υπόθεση της Εύας Καϊλή και πρόσφατα του Αλέξη Γεωργούλη, άρχισε να κυκλοφορεί το σενάριο της "επιστροφής της λίστας στις ευρωεκλογές", για την ποιοτικότερη και όχι με βάση την αναγνωρισιμότητα, εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα κόμματα πλέον προβληματίζονται.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επανέφερε το επιχείρημα πως η λίστα θα απενεργοποιήσει την εκλογή προβεβλημένων πανελλαδικά προσώπων, όπως οι ποδοσφαιριστές και οι τηλεστάρ, που ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία τους από πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων, μη γνωστών υποψηφίων. «Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Xθες ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης έδωσε ένα πρώτο στίγμα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως έχει παραγίνει η κατάσταση με τους «αστέρες» στην Ευρωβουλή. Μετά την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα προβληματίζεται.

Εξάλλου, στην περίπτωση καθιέρωσης της λίστας 
στις ευρωεκλογές, οι τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες της κομματικής ηγεσίας σίγουρα ίσχυροποιούνται. Σε περίπτωση σκανδάλου, ποινικής διώξης κλπ, θα μπορούσε πιο εύκολα το κόμμα να απαιτήσει την παράδωση της έδρας στην ευρωβουλή, καθώς ο ευβουλευτής δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι έχει εκλεγεί με το σπαθί του (με περισσότερους σταυρούς). Η εκλογή του απλά συνέβη λόγω της προώθησής του σε εκλόγιμη θέση από το κόμμα, το οποίο νομιμοποιείται πλέον να απαιτήσει πίσω την έδρα του.

Να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τον Αλέξη Γεωργούλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εκείνος δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (ζητείται διερμηνέας ελληνικών από το δικαστήριο των Βρυξελλών) στο protagon.gr

Γίνεται λοιπόν δημοκρατικότερη η εκλογή στην ευρωβουλή με την επαναφορά της λίστας για τα ευρωψηφοδέλτια, καθώς εξαλέίφει το πλέονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, χωρίς όμως να θεσπίζει ίσες ευκαιρίες για όλους αλλά να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αυτή στο κόμμα;

Στην περίτωση αυτή αποκλειστικά το κόμμα (και όχι οι ψηφοφόροι) θα βαρύνεται με την ευθύνη των επιλογών του. Έτσι είναι πιο πιθανό να προτάξει ικανούς και καταρτισμένους ανθρώπους και όχι απλά και μόνο «κράχτες» για την συγκέντρωση ψήφων. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η 
"επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές", παρά τα όποια μειονεκτήματά της, είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου