17 Απριλίου 2023

Ο Διονύσιος Σολωμός και τα σμπάρα της Λαμπρής

«Η ημέρα της Λαμπρής»*, του Διονυσίου Σολωμού, με τον «καθαρότατο ήλιο» και «της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι» είναι ένα από τα πιο φωτεινά ποιήματα για το Πάσχα. Ωστόσο, ο εθνικός μας ποιητής είχε εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι στο λαμπριάτικο έθιμο της θορυβωδεστάτης υποδοχής του «Χριστός ανέστη» ώρα μεσάνυχτα και κάτι.

Αυτό αποδεικνύεται από την επιστολή με ημερομηνία 7.4.1849 του Διονύσιου, που ζούσε τότε στην Κέρκυρα, προς τον αδελφό του τον Δημήτριο που ήταν έπαρχος (αρχηγός στην πόλη) της Ζακύνθου

Ο Σολωμός, λοιπόν, δεν αντέχει τα εθιμικά σμπάρα (spari τα αποκαλεί στην ιταλογραμμένη επιστολή του) και παραγγέλνει στον αδελφό του να του στείλει μπόλικη βερντέα, λευκό κρασί της γενέτειράς του, για να το γευτεί στην εξοχή.

Από την «Αλληλογραφία» του Σολωμού, που εκδόθηκε με επιμέλεια, μετάφραση και σημειώσεις του Λίνου Πολίτη (τόμ. Γ΄ των Απάντων, Ικαρος, 1991), μαθαίνουμε ότι γράφει στον αδελφό του:
«Αν δεν προφταίνεις να μου στείλεις με τούτο το βαπόρι μια βαρέλα παλιά βερντέα πρώτης γραμμής, να μην έχει την παραμικρή γλυκάδα, στείλε μου τέσσερις μποτίλιες, γιατί είναι ανάγκη να τις πάρω και να φύγω κάπου μακριά στην εξοχή, για να γλιτώσω από όλη τη βάρβαρη φασαρία και τα σμπάρα του Μεγάλου Σαββάτου που βαστούν τρεις μέρες και τρεις νύχτες». 

Εστω και χωρίς την ποθητή επίκουρο, τη βερντέα, ο ποιητής έφυγε όντως από την πόλη, όπως μαθαίνουμε από την αμέσως επόμενη επιστολή: 
«Χτες γύρισα από την εξοχή (γράφω στις 20 Απριλίου με το καινούριο) και βρήκα τη βερντέα που είναι καλή. Είχα φύγει για την εξοχή οχτώ μέρες πρωτύτερα, οχτώ εννέα μίλια μακριά από την πόλη, όμως ώς εκεί έφταναν τα μπουμπουνητά από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των δικών μας. […] Από τη βερντέα ήθελα να πω να μου στείλεις όχι ένα βαρέλι, αλλά μία βαρέλα. Ετσι θα κάνεις άλλη φορά, για να μπορεί να παλιώνει μέσα στις μποτίλιες».

Και ας μην ξεχνάμε πως «όλοι οι μεγάλοι ρομαντικοί ποιητές, εκτός από μεγάλοι πατριώτες, ήταν και μεγάλοι πότες»!

Πηγή: Πληροφορίες από αρθρο του Π. Μπουκάλα στην kathimerini.gr 

*Σχετική ανάρτηση: Η ημέρα της Λαμπρής, του Διονυσίου Σολωμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου