22 Απριλίου 2023

Ενας πόλεμος, μια φωτογραφία

Ο φωτογράφος του Associated Press, Εβγκένι Μαλολέτκα, βραβεύτηκε στο πλαίσιο του World Press Photo Contest, καθώς «παρουσίασε τέλεια με μία μόνο λήψη τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»: μια ετοιμόγεννη γυναίκα πάνω σε ένα φορείο, λίγο μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της Μαριούπολης –ήταν «σαν να προσπαθούν να δολοφονήσουν το μέλλον της Ουκρανίας». Από το protagon.gr:

Για τη φωτογραφία του «The Siege of Mariupol», την οποία έβγαλε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης (24 Φεβρουαρίου-20 Μαΐου 2022) από τις ρωσικές δυνάμεις, απονεμήθηκε στον στον Εβγκένι Μαλολέτκα, έναν 36χρονο ουκρανό δημοσιογράφο και φωτογράφο του Associated Press, το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο 2023 World Press Photo Contest, του σημαντικότερου διαγωνισμού φωτορεπορτάζ στον κόσμο.

Ο Εβγκένι Μαλολέτκα βραβεύτηκε, όπως υπογράμμισε η κριτική επιτροπή, «επειδή παρουσίασε τέλεια με μία μόνο λήψη τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Οσον αφορά το πώς το κατάφερε αυτό, απαθανάτισε μια ετοιμόγεννη γυναίκα πάνω σε ένα φορείο, καθώς τη μετέφεραν πέντε στρατιώτες, αμέσως μετά την καταστροφή του μαιευτηρίου της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των ρωσικών δυνάμεων.


Η τραγική πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας που τράβηξε ο ουκρανός δημοσιογράφος την 9η Μαρτίου του 2022, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ονομαζόταν Ιρίνα Καλίνινα, ήταν 32 χρονών και υπέκυψε στα τραύματά της, μισή ώρα αφού έφερε στο φως το θνησιγενές βρέφος της, το οποίο οι γιατροί και οι νοσηλευτές ονόμασαν Μίρον (από την λέξη «μιρ» που σημαίνει ειρήνη).

«Είναι μια στιγμή για μένα που θα ήθελα να ξεχάσω, αλλά δεν μπορώ», είπε ο Μαλολέτκα σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν την ανακοίνωση των νικητών του διαγωνισμού.

Αρχικά, η Ρωσία χαρακτήρισε ως «ψευδείς ειδήσεις» τις αναφορές για την επίθεση στο νοσοκομείο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον δέκα εφτά. Στη συνέχεια, όμως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε ότι επλήγη σκόπιμα από τις ρωσικές δυνάμεις, ισχυριζόμενος, όμως, ότι το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε βάση παραστρατιωτικών και πως οι ασθενείς και το προσωπικό είχαν απομακρυνθεί πριν από την αεροπορική επιδρομή. 

«Δεν συμβαίνει συχνά μια μεμονωμένη εικόνα να χαράσσεται στη συλλογική μνήμη του κόσμου. Ο Μαλολέτκα ανταποκρίθηκε στα υψηλότερα πρότυπα του φωτορεπορτάζ, απαθανατίζοντας την “καθοριστική στιγμή”», είπε ο Ντέιβιντ Εϊκ, διευθυντής φωτογραφίας του Associated Press. 

Ο Μπρεντ Λιούις, διευθυντής φωτογραφίας των New York Times και πρόεδρος της ανεξάρτητης διεθνούς κριτικής επιτροπής του 2023 World Press Photo Contest δήλωσε από την πλευρά του πως «η συγκλονιστική εικόνα από την πολιορκία της Μαριούπολης επιλέχθηκε ομόφωνα ως η νικήτρια του World Press Photo of the Year. Οι θάνατοι τόσο της γυναίκας όσο και του γιου της συνοψίζουν μεγάλο μέρος του πολέμου, καθώς και την πιθανή πρόθεση της Ρωσίας. Οπως είπε ένα μέλος της επιτροπής: “είναι σαν να προσπαθούν να δολοφονήσουν το μέλλον της Ουκρανίας”». 

Πηγές (και περισσότερα):
Ενας πόλεμος, μια φωτογραφία | Protagon.gr
2023 Contest global winners announced | World Press Photo

Σχετική ανάρτηση:
Η επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης και η παραπληροφόρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου