1 Απριλίου 2023

Φράχτης στον Εβρο: Να τον πληρώνει η Ε.Ε. ή ο Έλληνας φορολογούμενος;

Στην πράξη τα ανατολικά σύνορα της 
Ελλάδος έχουν μετατραπεί σε σύνορα και της Ευρώπης με τον Έβρο να αποτελεί ουσιαστικά ένα ακριτικό φυλάκιό της. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς -και συχνά με τη χρήση βίας- να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. 

"Στόχος μας είναι να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου -και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας" τόνισε χθες από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

"Σήμερα υπογράφουμε την επέκταση του τεχνητού εμποδίου, του φράχτη, κατά 35 χιλιόμετρα" είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Αναφερόμενος στη σύμβαση για τον Φράχτη που θα καλύψει την περιοχή από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά είπε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή "νέου τεχνητού εμποδίου, ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων" καθώς και "την κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες"... 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 99 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ. Ποιός όμως πρέπει να τα πληρώσει; Τη στιγμή μάλιστα που τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μητσοτάκης: Εθνική εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του φράχτη στον Εβρο

Να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Εβρο με την κατασκευή ακόμη ενός τμήματος μήκους 35 χιλιομέτρων, ενώ ταυτόχρονα χαιρέτισε την καλή διάθεση που επιδεικνύει η γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας, όμως, «χωρίς να είμαστε αφελείς».

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράχτη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αυτό το έργο να μην το πληρώνει η Ε.Ε., αλλά ο Ελληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να ρωτήσω τον κ. Τσίπρα αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει;» 

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε: 
«Θέλω να θυμίσω ότι προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε -μόλις προχθές- από το Ευρωκοινοβούλιο, με επιτακτικό τρόπο, εκφράζοντας μία προφανώς άλλη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, να μη χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοια τεχνητά εμπόδια στα όριά της επειδή τάχα αυτά παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.
Να το πω πολύ απλά: αυτό το οποίο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το έργο το οποίο βλέπετε εδώ, αυτό το ακριβό έργο, διότι -όπως βλέπετε- μιλάμε για μία βαριά κατασκευή, να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε, αλλά να το πληρώνετε όλοι εσείς ουσιαστικά, ο Έλληνας φορολογούμενος.
Συνεπώς κι από δω θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει;»

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Πάντως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιδρώντας σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιαννη Οικονόμου είχε υποστηρίξει ότι η δήθεν «τροπολογία Παπαδημούλη» είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου. Οι σχετικές αναρτήσεις τους στο twitter:

Γιάννης Οικονόμου @joikonomou
29 Μαρ
Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη & την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητά να μην χρηματοδοτεί την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα.

Dim. Papadimoulis @papadimoulis
29 Μαρ
Σταματήστε επιτέλους τα Fake News και την αντί
@syriza_gr προπαγάνδα. Η δήθεν «τροπολογία Παπαδημούλη» είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου κ την ψήφισε κ το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ!

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου