5 Απριλίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 5.4.2023

Το κόμμα Κασιδιάρη (
Ελληνες) θα προσπαθήσει να συμμετάσχει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή με Δούρειο Ίππο την Δικαιοσύνη! Με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου! Μπορεί; Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή. 

Και ένα σύντομο ρεπορτάζ από την kathimerini.gr

Κόμμα Κασιδιάρη: Τι αλλάζει στους «Ελληνες» με τον Κανελλόπουλο

Κρίσιμη και εξαιρετικά σημαντική αναμένεται να είναι η απόφαση που θα λάβει ο Αρειος Πάγος για τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές του κόμματος "Εθνικό Κόμμα – Ελληνες", που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτής της, Ηλίας Κασιδιάρης. 
Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ότι θα ηγηθεί ο ίδιος ως πρόεδρος του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού, καλείται το ανώτατο δικαστήριο να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και να κρίνει αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις για την απαγόρευσή του να συμμετάσχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος «Ελληνες» από τον Αν. Κανελλόπουλο, αν τελικώς υλοποιηθεί, όπως ο ίδιος δημόσια δήλωσε, αλλάζει τα δεδομένα για τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Πλέον, ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χ.Α. δεν θα ηγείται του κόμματος αλλά θα μετέχει σε αυτό ως υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας. 
Με βάση πρόσφατο νόμο, όμως, απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές υποψηφίων που έχουν ακόμη και πρωτόδικες καταδίκες για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα η απαγόρευση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις εκείνες που οι καταδικασθέντες δεν ηγούνται κομματικών σχηματισμών, αλλά αποτελούν την πραγματική τους ηγεσία.
Και ακριβώς σε αυτή την πρόβλεψη του πρόσφατου νόμου βρίσκεται το «κλειδί» της επικείμενης κρίσης του Αρείου Πάγου. Το ανώτατο δικαστήριο επί της ουσίας θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα Eλληνες (αν κατέβει με αυτή την επωνυμία τελικά ή με κάποια άλλη) υπό την προεδρία του Αν. Κανελλόπουλου ή κάποιου άλλου, είναι στην πραγματικότητα κομματικός σχηματισμός που καθοδηγείται από τον Ηλία Κασιδιάρη.
Η κρίση, με άλλα λόγια, του ανωτάτου δικαστηρίου θα αφορά τη δυνατότητα του νόμου που ψηφίστηκε να κλείσει το «παράθυρο» από το οποίο επιχειρεί το καταδικασμένο πρώην στέλεχος της Χ.Α. να εισέλθει και πάλι στο Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου