28 Απριλίου 2023

taz: Ο ανεξέλεγκτος τουρισμός απειλεί βιοτόπους της Κρήτης

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Κρήτη τα εκτεταμένα σχέδια για την κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων, τα οποία θα θέσουν υπό απειλή προστατευόμενες περιοχές και βιοτόπους του νησιού. 

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα tageszeitung. «Ο αριθμός των κατασκευαστικών έργων στο νησί έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως και οι αξίες των οικοπέδων έχουν επίσης σημειώσει αύξηση.

[…] Τώρα, υπάρχουν σχέδια για κατασκευή ξενοδοχειακών ακινήτων σε προστατευόμενες περιοχές, όπως στη Φαλάσαρνα, η οποία αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μεταξύ άλλων, είναι επίσης τόπος ωοτοκίας της αυστηρά προστατευόμενης χελώνας καρέτα-καρέτα. Oι κάτοικοι φοβούνται πως ο τόπος καταστρέφεται σταδιακά από την απρογραμμάτιστη και εν μέρει παράνομη κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων. Ένας τοπικός επιχειρηματίας σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τουριστική εγκατάσταση εντός της ζώνης Natura 2000, με 800 δωμάτια, ενώ το ανώτατο όριο σε ορισμένες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα σήμερα είναι τα 150 δωμάτια».

Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει, επιπλέον, πως «το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για συστηματική και ευρεία αθέτηση των υποχρεώσεών της για την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων και ειδών. Ειδικοί που παρατηρούν εδώ και δεκαετίες την πίεση που ασκεί ο ανεξέλεγκτος τουρισμός στους βιοτόπους της Κρήτης, προειδοποιούν πως η φύση δέχεται επίθεση. Παράλληλα όμως, αυξάνονται και οι διαμαρτυρίες των πολιτών
»

«Στο θέρετρο του Πλακιά, ένα ισχυρό κίνημα αντιτίθεται στα σχέδια για τη μετατροπή του βράχου του Παλίγκρεμνου - ενός εθνικού μνημείου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς - σε τουριστικό θέρετρο. Ακόμη, απειλείται και η περιοχή του Σταυρού στα Χανιά, όπου ένα μεγάλο μέρος του λόφου είναι προς πώληση σε επενδυτές για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις», καταλήγει η taz.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου