29 Σεπτεμβρίου 2023

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Κασσελάκη

Σύμφωνα με τις τρεις νέες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου από 15,5 έως 17 ποσοστιαίες μονάδες. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσδώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυναμική που επιθυμούσαν στην Κουμουνδούρου. Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών είναι η ακρίβεια, με ποσοστό 36% (Metron Analysis). Δυσαρέσκεια για την διαχείριση από την πολιτεία της κακοκαιρίας Daniel.


Δημοσκόπηση Metron Analysis

Προβάδισμα 16 μονάδων της Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφεται επίσης πως η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου στην έρευνα της Metron Analysis διαμορφώνεται ως εξής: Ν.Δ. 29,7% - ΣΥΡΙΖΑ 13,7% - ΠΑΣΟΚ 10,2% - ΚΚΕ 7,7% - Σπαρτιάτες 3,1% - Ελληνική λύση 6,1% - ΝΙΚΗ 3,6% και Πλεύση 
Ελευθερίας 2,6%.

Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε την προτίμηση του 38% των πολιτών, ενώ ακολουθούν ο «κανένας» με ποσοστό 29% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 7%.

Oι πολίτες θεωρούν πως η ακρίβεια, με ποσοστό 36%, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.

Δημοσκόπηση Pulse

Στο 15,5% τοποθετείται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας (32,5%) από τον ΣΥΡΙΖΑ (17%) στη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 32,5% και ακολουθεί με 17% ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ (10,5%), μετά ΚΚΕ (7,5%), Σπαρτιάτες (3,5), Ελληνική Λύση (5%), Νίκη (2,5%) και Πλεύση Ελευθερίας (2,5%).


Για Κασσελάκη και ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μεγάλο ποσοστό (47%) υποστηρίζει πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι εμφανίστηκε ξαφνικά στην πολιτική σκηνή δεν αποτελεί ούτε μειονέκτημα, ούτε πλεονέκτημα. Το 17% το θεωρεί πλεονέκτημα και το 27% μειονέκτημα.  Παράλληλα, τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα πάνε καλύτερα υποστηρίζει το 29% και χειρότερα το 39%. Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ», το 58% απαντά "Ναι", υπάρχει θέμα ενότητας και το 29% "Όχι".

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τρίτος με 28% (όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης), με πρώτο να είναι τον Κυριάκο Μητσοτάκη (43%) και δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα (39%). 

Δημοσκόπηση ALCO

Προβάδισμα ασφαλείας διατηρεί η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τα δύο κόμματα καταγράφουν διαφορά 17 μονάδων.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 15,3%. Αναφορικά με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, 11,8% συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ (7,7%), οι Σπαρτιάτες (4,5%), η Ελληνική Λύση (5%), η Νίκη (2,5%) και η Πλεύση Ελευθερίας (2,7%).

Αντικείμενο της δημοσκόπησης αποτέλεσε και η στάση των πολιτών αναφορικά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέανο Κασσελάκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εικόνα των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 40% χειρότερη, 17% το ίδιο κακή, 12% το ίδιο καλή και 14% καλύτερη. Στους ψηφοφόρους του κόμματος, το 37% απαντά καλύτερη, το 29% το ίδιο καλή, το 23% χειρότερη και το 2% το ίδιο κακή.

Στην πλειοψηφία του, το γενικό κοινό εκφράζει την επιθυμία ο ΣΥΡΙΖΑ να κινθεί προς τον χώρο της κεντροαριστεράς (ποσοστό 56%). Κατεύθυνση προς τα αριστερά ζητά το 23%, ενώ το 9% προτιμά οι πολιτικές θέσεις να παραμείνουν ως έχουν. Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν κατά 53% πορεία προς την κεντροαριστερά, το 34% προς τα αριστερά, ενώ το 6% επιμένει στην ίδια πολιτική.

Δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel: Τέλος, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον κρατικό μηχανισμό αναφορικά με την ανταπόκρισή του στην κακοκαιρία Daniel καθώς το 49% απαντά πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο. Σε ποσοστό 27% οι πολίτες απαντούν πως είναι λίγο ευχαριστημένοι, ενώ αρκετά ευχαριστημένο δηλώνει το 19%. Σημειώνεται πως στο ίδιο ερώτημα προς τους κατοίκους της Θεσσαλίας, το 72% δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένο.

Πηγές: kathimerini.gr , skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου